Redactie - 26 augustus 2013

MKB en ZZP vindt locatie datacentrum voor zijn clouddiensten belangrijk

Zowel MKB’ers als ZZP’ers vinden het belangrijk om te weten waar hun bedrijfsdata worden opgeslagen als zij gebruik maken van online software en tools om samen te werken of om een back-up te maken. 63 procent van de ZZP’ers en 62 procent van de MKB’ers hechten veel waarde aan de geografische locatie van het datacentrum. Dit blijkt uit onderzoek naar digitaal samenwerken onder 400 MKB-ondernemers en ZZP’ers. Het onderzoek is uitgevoerd door Woozl, de online document management oplossing voor de zakelijke markt.

Data vaak opgeslagen op onbekend terrein
Ondanks dat twee derde van de MKB’ers graag wil weten waar hun data opgeslagen worden, is toch 43 procent er niet van op de hoogte. Ditzelfde geldt voor ZZP’ers. 67 procent weet niet waar in de wereld het datacentrum staat.

Populaire locaties
De meeste datacentra bevinden zich in de Verenigde Staten, zij zijn immers koploper op het gebied van cloud computing. Er zijn een aantal factoren waaraan de locatie moet voldoen om een datacentrum te kunnen bouwen, zoals minimale omgevingsbedreigingen, een goede verbinding met de buitenwereld, lage grondkosten en de mogelijkheid om uit te breiden. Amazon.com is veruit de grootste speler en verhuurt clouddiensten aan onder andere Dropbox, WeTransfer en Twitter.

Joost Bolkenstein, Business Unit Manager bij Woozl: “Na alle berichten rondom PRISM en NSA is er in Nederland ophef ontstaan over het opslaan van documenten middels cloud gebaseerde diensten. Daarnaast dienen ondernemers te voldoen aan de Europese wetgeving die voorschrijft dat persoonsgegevens Europa niet mogen verlaten. Dat veel MKB’ers en ZZP’ers dus graag willen weten waar hun bedrijfsdata worden opgeslagen is een logisch gevolg. Echter, veelal moeten MKB’ers en ZZP’ers lang zoeken en zich door de ellenlange algemene voorwaarden heen ploeteren om de precieze locatie van het datacentrum te achterhalen. Aanbieders van dergelijke diensten doen er goed aan om transparant te zijn over deze gegevens, zodat ondernemers een afgewogen keuze kunnen maken.”


Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!