Redactie - 23 oktober 2013

HR is veel te weinig betrokken bij de externe inhuur


Problemen rond het inhuurproces worden onder andere veroorzaakt doordat HR te weinig betrokken is bij de externe inhuur. 26 procent van de zzp’ers denkt dat dit de belangrijkste reden is.

Dat blijkt uit onderzoek van FastFlex, sourcing partner en managed service provider op het gebied van resource management, onder 617 zzp’ers. Een probleem waar zzp’ers bijvoorbeeld mee te maken krijgen is het feit dat opdrachtomschrijvingen van organisaties niet overeenkomen met de werkelijkheid. 66 procent van de zzp’ers zegt dit probleem te herkennen. Daarnaast geeft 58 procent aan dat er bij de matching tussen zzp’er en opdrachtgever te weinig gekeken wordt naar bedrijfscultuur en bijna de helft zegt dat deze mismatch tot slechtere werkprestaties leidt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de taken waar HR gespecialiseerd in is, zoals matching van hard skills en soft skills, goede taakomschrijvingen en de match met de bedrijfscultuur, te weinig aan bod komen als het gaat om de inhuur van zzp’ers. Die taak is meestal belegd bij inkoopmedewerkers, die zich met name focussen op uurtarief en hard skills. Hierdoor zit niet altijd de juiste zzp’er op de juiste klus. Om de flexibele schil beter in te richten is samenwerking tussen HR en inkoop noodzakelijk.

Jeroen Groothoff (foto), Sales Manager bij FastFlex: “Zowel organisaties als zzp’ers hebben baat bij een efficiëntere invulling van de flexibele schil. Het is belangrijk dat HR-professionals daarom meer betrokken worden bij het externe inhuurproces. Zij hebben goed zicht op wat voor soort medewerkers, met welke expertise en ervaringen nodig zijn bij welke opdracht. Om HR en inkoop meer te laten samenwerken, hebben zij één centraal platform nodig waarmee ze eenvoudig in contact kunnen komen met zzp’ers en bovendien grip krijgen op het gehele inhuurproces. Op die manier krijgen zowel inkoopmedewerkers als HR-professionals inzicht in wat er leeft onder zzp’ers, waar zij behoefte aan hebben en wie er voor welke opdracht beschikbaar is. Wanneer HR en inkoop hun krachten bundelen, kunnen zij hun organisatie op de juiste manier klaarstomen voor de toekomst.”


Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!