Trend Micro Security Rapport Q3 2013: Apple populair bij cybercrimi?nelen
12-11-2013

Trend Micro Security Rapport Q3 2013: Apple populair bij cybercrimi?nelen

Het gebruik van Apple-gerelateerde phisingsites blijkt een populaire methode onder cybercriminelen, blijkt uit het Q3 2013 Security Roundup Report van Trend Micro, specialist op het gebied van virtualisatie en cloud-beveiliging.

Daarnaast blijkt dat Nederland wereldwijd op de tweede plek staat van landen die de meeste malafide URL’s hosten. Ook blijft malware gericht op online bankieren wereldwijd aanzienlijk stijgen.

Apple populair
Cybercriminelen maakten in het derde kwartaal van dit jaar handig gebruik van de populariteit en het nieuws rond Apple. Er is een duidelijke piek te zien in het aantal Apple-gerelateerde phishingsites toen er geruchten waren omtrent de nieuwe iPhone 5S en het nieuwe besturingssysteem IOS 7. In juli werden 4.100 Apple-gerelateerde phishingsites geïdentificeerd, gevolgd door 1.900 in augustus en 2.500 in september.

Tonny Roelofs (foto), Country Manager Trend Micro Nederland: “Analisten verwachten dat er in het vierde kwartaal van dit jaar 31 miljoen iPhones en 15 miljoen iPads zullen worden verkocht. Consumenten die rond de feestdagen een Apple-product willen aanschaffen moeten dan ook voorzichtig zijn op internet omdat er een groot aantal Apple-gerelateerde phishingsites zijn. Cybercriminelen proberen op deze manier persoonlijke en financiële gegevens te bemachtigen.”

Nederland op tweede plaats hosten malafide URL’s
Nederland staat wereldwijd op de tweede plek van landen die de meeste malafide URL’s hosten. De Verenigde Staten staat net als vorig kwartaal nog steeds op nummer één. Daarnaast staat Nederland in de top tien van landen met het grootste aantal Botnet-verbindingen.

1 miljoen kwaadaardige apps in Play Store
Eerder voorspelde TrendLabs dat het aantal malafide Android-apps aan het einde van dit jaar zal stijgen tot 1 miljoen. Uit het security roundup-rapport blijkt dat dit aantal reeds behaald is in het derde kwartaal van dit jaar.

Toename in malware online bankieren
Het aantal malware-infecties gericht op online bankieren bereikte in het derde kwartaal van dit jaar het hoogste aantal sinds 2002. Onderzoekers van Trend Micro identificeerden in het derde kwartaal meer dan 200.000 malware-infecties gericht op online bankieren.

In Europa ligt het aantal infecties lager dan in de Verenigde Staten. Oorzaak van dit verschil is waarschijnlijk het feit dat multi-factor authenticatie in Europa vaker voorkomt dan in de Verenigde Staten.

Het volledige Q3 2013 Security Roundup Report is hier te vinden.

Door: Witold Kepinski


Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security