Android malware wordt gemeengoed
13-11-2013

Android malware wordt gemeengoed


In het derde kwartaal van 2013 zijn er 259 nieuwe families in mobiele bedreigingen en varianten van bestaande families ontdekt. Deze zijn door F-Secure Labs opgespoord en beschreven in het nieuwe Mobile Threat Report voor de periode juli - september 2013. 252 van deze waren Android en 7 Symbian. Het is een stijging ten opzichte van de 205 families en varianten die in het tweede kwartaal werden gevonden.

Een andere stap binnen de opmars van Android-malware is de in juli opgedoken toolkit Androrat APK binder. Deze vereenvoudigt het proces van het toevoegen van malware-codes in ‘goedgekeurde’ Android-applicaties. Een teken van de stijging van de complexiteit van Android-malware is dat één op de vijf mobiele bedreigingen nu bots zijn.

Dankzij aangescherpte beveiligingsmaatregelen in de Google Play Store zijn daar minder malwarebedreigingen opgedoken. In plaats daarvan groeit de zorg van apps in Google Play die inbreuk maken op je privacy door bovengemiddelde dataverzameling.

“Mensen begrijpen dat er iets bedenkelijks is aan het geven van hun informatie aan grote data. Daarentegen geven zij continu veel van dezelfde informatie aan bedenkelijke apps”, zegt Sean Sullivan, Security Advisor bij F-Secure Labs. “Bij bedrijven als Google is er ten minste nog enige vorm van verantwoording en bestaande privacy-overwegingen. Als je bijvoorbeeld je Gmail-account verwijdert, verdwijnt al je data. Maar met al die kleine apps heb je geen idee wat ze met je data doen. Weet je wat ze doen? Ze verkopen het aan marketingnetwerken.”

Voor meer informatie rondom het bedreigingslandschap van het derde kwartaal (inclusief mobiel banktrojans, de Masterkey-kwetsbaarheid en aanbevelingen voor het beveiligen tegen mobiele malware) lees dan het Mobile Threat Report juli - september 2013.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security