Redactie - 09 december 2013

HP is marktleider in Nederland met storage oplossingen


Of er nu wordt gekeken naar SAN-oplossingen bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers, naar Network Attached Storage of naar tape-opslag, HP komt altijd als meest genoemde fabrikant naar voren. Bij de in gebruik zijnde oplossingen voor SAN, NAS en DAS vormen oplossingen van HP ongeveer 36 procent van het totaal. De storage-oplossingen van Dell volgen op de tweede plaats. Opvolgers zijn Netapp en EMC met beide 13 procent van de storage-oplossingen. Dit blijkt uit circa 3.100 interviews die Computer Profile in de afgelopen 12 maanden voerde met Nederlandse bedrijfsvestigingen uit het commerciële en publieke segment.

SAN en NAS
Als naar de afzonderlijke storage-toepassingen wordt gekeken dan blijkt ongeveer 4 op de 10 van de SAN-oplossingen van HP te zijn. Ook hier neemt Dell de tweede plaats in, zowel overall als binnen de verschillende geïdentificeerde marktsegmenten. EMC en NetApp volgen ook hier beide met 13 procent. IBM sluit de top 5 met bijna 10 procent van het marktaandeel SAN-oplossingen, IBM scoort vooral bij Multinationals een relatief hoog aandeel.

Naast de bekende vendoren die ook bij SAN-systemen naar voren komen, zijn er een aantal fabrikanten die specifiek voor NAS-oplossingen meer nadrukkelijk op de voorgrond treden. QNAP is de tweede meest genoemde fabrikant van NAS systemen en Synology de nummer vier. Deze laatste twee hebben in relatief korte tijd een aanzienlijk deel van de markt voor zich weten te winnen. Vooral QNAP heeft een hoog aandeel in het segment Medium Sized Businesses (50 tot 250 medewerkers), maar Synology volgt QNAP in dit segment op de voet.

Tape-gebruik
Nog altijd gebruikt een groot deel van de Nederlandse bedrijfsvestigingen storage-oplossingen die gebruik maken van tape. Slechts een drietal merken komt bij de geïnterviewde locaties duidelijk naar voren. HP is veruit de meest genoemde fabrikant van tape-opslag, ruim 6 op de 10 van de genoemde oplossingen is van HP. Dell en IBM zijn de nummers twee en drie. Hierna volgen verschillende partijen die allen een klein percentage vertegenwoordigen in de markt.


Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!