MKB bewust van risico’s zakelijk gebruik online software
10-12-2013
Deel dit artikel:

MKB bewust van risico’s zakelijk gebruik online software

Het merendeel van de MKB’ers zegt volledig op de hoogte te zijn van de beveiligingsrisico’s van gratis software voor zakelijk gebruik.

73 procent van de MKB-ondernemers is zich ervan bewust dat door het gebruik van gratis software er informatie gedeeld wordt met derden ten behoeve van advertentiedoeleinden. 60 procent van de MKB’ers weet dat de aanbieder van gratis software de opgeslagen documenten mag gebruiken, wijzigen, distribueren en reproduceren. Dit blijkt uit onderzoek naar digitaal samenwerken van Woozl, de online document management oplossing voor de zakelijke markt, onder 400 MKB-ondernemers en ZZP’ers.

Ondanks dat bijna driekwart van de Nederlandse MKB’ers bewust is van de consequenties van het zakelijk gebruik van gratis software, wordt dit toch nog veelvuldig ingezet. 79 procent van de MKB-ondernemers gebruikt gratis consumentgeoriënteerde software om online samen te werken. Daarnaast wordt ook betaalde software gebruikt ten behoeve van online samenwerken (78%). Gemiddeld wordt hier tussen de 100 en 150 euro per jaar aan uitgegeven.

Joost Bolkenstein (foto), Business Unit Manager bij Woozl: “Op basis van deze onderzoeksresultaten kunnen we wel stellen dat het MKB zich bewust overlevert aan de risico’s en voorwaarden van gratis online software. De voorwaarden en risico’s worden wellicht met een korreltje zout genomen, terwijl er wel degelijk consequenties aan vast zitten. Toch is het een goed teken dat de ruime meerderheid van de MKB’ers naast gratis software, ook betaalde software inzet. Ondernemers doen er verstandig aan om de risico’s toch in beschouwing te nemen en hun strategie hier eventueel op aan te passen.”


Terug naar nieuws overzicht

Tags

MKB