CTO Trend Micro: Meer datalekken?, mobiel cybercrime en identiteit?sdiefstal in 2014
10-12-2013

CTO Trend Micro: Meer datalekken?, mobiel cybercrime en identiteit?sdiefstal in 2014

Trend Micro publiceert het jaarlijkse rapport met een vooruitblik naar 2014. Zo verwacht Trend Micro dat er volgend jaar elke maand een grote data breach zal plaatsvinden, waardoor er op grote schaal gegevens zullen lekken.

Daarnaast zullen cybercriminelen zich gaan richten op mobiel bankieren en geavanceerde gerichte aanvallen (advanced persistent threats). Het rapport: “Blurring Boundaries: Trend Micro Security Predictions for 2014 and Beyond” richt zich daarnaast ook op aanvallen op de kritieke infrastructuur en security-uitdagingen op het gebied van het ‘Internet of Everything’ (IoE) en het ‘Deep Web’. Deze voorspellingen liggen in lijn met de voorspellingen die Trend Micro en Europol eerder publiceerden voor 2020. Deze negendelige videoserie “2020: The Series” is te zien op 2020.trendmicro.com. Highlights van het rapport Belangrijke voorspellingen voor 2014 zijn onder andere:

Malafide Android-apps met een hoog risico zullen het aantal van 3 miljoen bereiken.Bankieren via mobiele apparaten zal leiden tot een toename van het aantal Man-in-the-Middle-aanvallen, waardoor twee-staps-verificatie niet meer zal voldoen.

Cybercriminelen zullen steeds vaker target attack-methodes gebruiken zoals open source research en gepersonaliseerde spear phising-methodes.

Mobiele devices zullen steeds vaker worden aangevallen door geavanceerde bedreigingen zoals clickjacking en watering hole attacks.

Gebrek aan support voor populaire software zoals Java 6 en Windows XP zal leiden tot miljoenen pc’s die worden aangevallen.

Het vertrouwen van burgers is aangetast door onthullingen dat de Staat digitale spionage steunde en zelf uitvoerde. Dit zal in 2014 leiden tot diverse acties om de privacy te herstellen.

Door het ‘Deep Web’ blijft het voor wetshandhavers moeilijk om cybercrime op grote schaal aan te pakken.

‘Internet of Everything’ Het rapport focust ook op de groei van het ‘Internet of Everything’ dat een spreekwoordelijke ‘game changer’ zal worden als het gaat om persoonlijke technologie. Door snel groeiende augmented reality-technologie op draagbare apparaten zoals horloges en brillen, wordt de kans op grootschalige cybercrime in de vorm van identiteitsdiefstal steeds waarschijnlijker.

Dit scenario wordt in beeld gebracht in Trend Micro’s 2020 series, gebaseerd op Project 2020, een white paper ontwikkeld in samenwerking met het International Cyber Security Protections Alliance (ICSPA). De film laat een toekomst zien die draait om technologie en probeert stakeholders wakker te schudden actie te ondernemen om voorbereid te zijn op deze dreigingen.

“We zien dat bedreigingen in een rap tempo geavanceerder worden en dat zal invloed hebben op de veiligheid van zowel consumenten, organisaties en overheden”, vertelt Raimund Genes (foto), CTO van Trend Micro. “Van bedreigingen bij mobiel bankieren en gerichte aanvallen tot toenemende privacy-issues en potentiële maandelijkse grote data breaches. Daarnaast zullen we ook een evolutie zien van het ‘Internet of Everything’ wat zal zorgen voor grote technologische stappen tegen het einde van dit decennium.”

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security