Redactie - 12 december 2013

KPMG: Chipleveranciers zien belang Verenigde Staten als afzetmarkt afnemen

Producenten van halfgeleiders zien het belang van de Verenigde Staten en Europa als afzetmarkten voor hun producten steeds verder afnemen. De bedrijven verleggen hun aandacht in toenemende mate naar andere geografische markten om omzetgroei te kunnen realiseren en de groep afnemers te kunnen vergroten. Vooral China vormt de komende drie jaar de belangrijkste markt als het gaat om het realiseren van omzetgroei. Daarnaast zal ook het belang van landen als India en Korea voor de sector toenemen. De bedrijven verwachten dat traditionele toepassingen, zoals computers, consumentenelektronica en mobiele communicatie, steeds minder belangrijk zullen worden voor hun omzet en dat andere markten de komende drie jaar in belang zullen toenemen. Zo verwachten de ondernemingen vooral nieuwe toepassingen op het gebied van mobiel betalen en draadloos energiebeheer. Dit blijkt uit jaarlijks internationaal onderzoek van KPMG onder bijna tweehonderd bestuurders van ondernemingen die chips produceren.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de bedrijven ervan uitgaan dat met name de medische sector en de automobielbranche nieuwe toepassingen voor halfgeleiders zullen introduceren. “Bijna de helft van de bedrijven verwacht in de zorg de komende drie jaar de meeste mogelijkheden als gevolg van het gebruik van medische beeldvormingtechnieken en scanning”, zegt Stephen van den Biggelaar, partner bij KPMG en segmentleider Technology. Van den Biggelaar: “En ook systemen om patiënten te monitoren zullen volgens de ondernemingen zorgen voor een groei van de omzet. Zo heeft Philips onlangs aangekondigd grote stappen te willen zetten in digitalisering van de zorg. In de automobielsector wordt de meeste groei verwacht van persoonsgebonden elektronica, zoals de regeling van het comfort in de auto, van het gebruik in remsystemen en wielophanging en in technieken die het mogelijk maken om ook ‘aan het stuur’ verbonden te blijven met de buitenwereld.“

Ten aanzien van de ontwikkeling van de techniek verwacht een meerderheid van de onderzochte bedrijven tussen 2015 en 2018 de overstap te zullen maken naar de 450 mm wafer. Van den Biggelaar: “Bijna de helft verwacht de overstap echter niet eerder dan 2017 of 2018. Op dit moment worden de meeste geavanceerde computerchips nog gemaakt op wafers van 300 mm doorsnede. De overstap naar de nieuwe standaard brengt voor de bedrijven aanzienlijke investeringen met zich mee. Zo’n 80% van de ondernemingen verwacht in 2014 en de komende drie jaar dan ook fors meer te investeren in onderzoek & ontwikkeling. ASML kondigde vorige week nog aan de inspanningen om 450-millimeterscanners te ontwikkelen terug te schroeven.”

De aandacht voor andere geografische markten komt ook tot uitdrukking in de plannen die de bedrijven hebben als het om fusies en overnames gaat. Bijna 75% van de onderzochte bedrijven verwacht dat het aantal fusies en overnames in de sector volgend jaar zal toenemen. De verwachtingen ten aanzien van de groei van het aantal werknemers zijn voor volgend jaar in het algemeen gematigd. Van den Biggelaar: “Als er al sprake is van groei, zal het werknemersbestand volgens de bedrijven met name in China, India en Korea toenemen.”

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!