Redactie - 18 december 2013

'Extern IT-personeel hanteert marktcomforme inhuurtarieven'

 

23 procent van de organisaties die te maken heeft met extern IT-personeel vindt de inhuurtarieven te hoog. Dat is opmerkelijk, want de meeste organisaties baseren hun tarieven op eigen administratie (40%) en referenties (33%). Er wordt dus maar weinig gebruik gemaakt van externe kennis uit de markt.

Dat blijkt uit het benchmarkonderzoek van FastFlex, sourcing partner en managed service provider op het gebied van resource management. Samen met onderzoeksbureau METRI onderzocht FastFlex de tarieven van het externe IT-personeel bij 28 organisaties uit de top 100 bedrijven in Nederland die het meest inhuren. Het is voor het eerst dat zo’n benchmark is uitgevoerd in Nederland.Uit de benchmark komt naar voren dat het inhuurproces bij veel organisaties een hoog ons-kent-ons-gehalte kent. Organisaties hebben nauwelijks zicht op wat de marktconforme tarieven zijn, omdat de inhuurmarkt niet transparant is. Bovendien blijkt dat organisaties lang niet allemaal gebruik maken van kortingsmogelijkheden tijdens het inhuurproces. 46 procent van de respondenten geeft aan geen kortingen te hanteren.

Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex: “Het gebrek aan transparantie in de inhuurmarkt is een groot struikelblok voor de meeste inkoopprofessionals. Uit diverse onderzoeken blijkt dat ook zelfstandige professionals deze transparantie missen (ZZP Barometer, 2013; FastFlex, 2013). Hoe is een tarief precies opgebouwd, waar blijven welke marges liggen en hoeveel mensen verdienen er nu precies aan dit tarief? Een ander punt dat ook duidelijk uit onze benchmark naar voren komt is de onduidelijkheid over de gemiddelde tarieven in de markt. Veel organisaties geven aan dat ze de tarieven te hoog vinden, maar eigenlijk hebben ze geen idee wat dan precies marktconform is. Nu de resultaten uit ons onderzoek bekend zijn, kunnen wij inkopers een beter beeld geven van deze tarieven en hen daarmee handvatten bieden om scherper en efficiënter externe kennis in te kopen.”

Whitepaper & webinar
Naar aanleiding van het benchmarkonderzoek publiceerde FastFlex de whitepaper Efficiënte inkoop van expertise. Deze is te downloaden via: http://www.fastflex.nl/nl-nl/media/whitepapers/benchmarking-efficiente-inkoop-van-expertise

 

 

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!