Tablet is echt doorgebroken in zakelijk Nederland in 2013

Tablet is echt doorgebroken in zakelijk Nederland in 2013

Tablet is echt doorgebroken in zakelijk Nederland in 2013

10-01-2014

Tablet is echt doorgebroken in zakelijk Nederland in 2013


Keala Consultancy heeft in november wederom de stand van zaken gemeten bij bedrijven en instellingen aangaande het gebruik van tablets. En meteen is duidelijk dat 2013 het jaar van de grote doorbraak is in de marktpenetratie van tablets. In vrijwel alle bedrijfssectoren is er sprake van een zeer duidelijke groei richting de helft of zelfs duidelijk meer dan de helft van de vestigingen die tablets in gebruik hebben.

Na een paar jaar van relatief bescheiden groei en zelfs hapering in sommige branches is 2013 dan toch het jaar gebleken waarin de tablet doorbreekt in zakelijk Nederland. Meer dan de helft van alle vestigingen met 10 of meer werknemers heeft tablets in huis. En dat is een drastische stijging ten opzichte van de 26% marktpenetratie in 2012.

Natuurlijk verandert het IT-landschap voortdurend. Maar ook in de basis infrastructuur en hoe organisaties gebruik maken van IT-middelen is veel aan het veranderen. Zo is nu al een aantal jaren een duidelijke afname van het aantal desktop PC’s waarneembaar. Inmiddels zijn er ook steeds meer bedrijfsvestigingen zonder uberhaupt een enkele desktop. De verschuiving die in eerste instantie richting laptop of notebook PC’s plaats heeft gevonden is inmiddels een duidelijk stappen verder met de komst en het nu fors doorzetten van tablets.

In vrijwel alle sectoren is 2013 het jaar van de definitieve doorbraak van tablets. Vooral onder de producerende en logistieke organisaties is dit duidelijk te zien. Onder invloed van het BYO fenomeen (Bring Your Own) is de tablet nog sneller verspreiding aan het krijgen in zakelijk Nederland.
Qua bedrijfssectoren is BYOD een breed verspreid verschijnsel. Alleen de onderwijssector en de zorg blijven relatief nog achter bij andere sectoren. Maar ook daar worden voor de komende jaren duidelijk meer organisaties verwacht waar BYO zal worden ingevoerd. Het toepassen van Bring Your Own Device is dus al behoorlijk vaak het geval in Nederlandse organisaties. Daarbij komt dat met de verwachte groei er zeker binnen nu en 2 jaar sprake zal zijn van de helft van alle organisaties waar eigen apparatuur (PC’s, tablets, smartphones enz.) een wezenlijk onderdeel zal gaan uitmaken van de IT bedrijfsmiddelen. Tijd dus voor de beheerders in menig organisatie om zeer goed rekening hiermee te gaan houden, aldus Kaela.

Door: Witold Kepinski
 
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Mobility
Mobility