Kaspersky neemt spamactiviteiten 2013 onder de loep
23-01-2014

Kaspersky neemt spamactiviteiten 2013 onder de loep

 

Naast alle voorspellingen voor 2014 namen de experts van Kaspersky Lab de tijd om de spam-activiteitenvoor 2013 te analyseren. In het kort kwamen daar de volgende opvallende resultaten uit voort:

Het aandeel van spam in het totaal aantal verstuurde e-mails was 69,6% in 2013, dit is 2,5% lager dan het jaar ervoor.Het percentage e-mails met kwaadaardige bijlagen bedroeg 3,2%, een kleine 0,2% lager dan in 2012.Bijna een derde (32,1%) van de phishing-aanvallen was gericht op sociale netwerken.De belangrijkste verspreiders van spam bevonden zich in China (23%) en de Verenigde Staten (18%).

De hoeveelheid spam in het totale e-mailverkeer blijft dalen. In de afgelopen drie jaar is het aandeel van ongewenste berichten verminderd met 10,7%. Het lijkt erop dat adverteerders steeds meer de voorkeur geven aan de verschillende vormen van legitiem online adverteren die tegenwoordig tot de mogelijkheden behoren. Deze nieuwe methoden leveren vergeleken bij spam een hogere respons tegen lagere kosten. In plaats van deze commerciële advertentieberichten verschijnen er echter meer mailings voor criminele doeleinden, bijvoorbeeld spamberichten die adverteren voor illegale producten of porno. Ook het goedbedoelde advies van securityleveranciers om de beveiligingsoplossing regelmatig te updaten wordt misbruikt door cybercriminelen. Zij sturen niet van echt te onderscheiden e-mails waarmee ze gebruikers oproepen om hun systeem direct te updaten middels het meegestuurde bestand. In werkelijkheid bevat dat bestand een trojan, gericht op het stelen van gevoelige gebruikersinformatie, met name financiële gegevens.

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security