Redactie - 04 februari 2014

'30% van alle bedrijven gebruikt in 2016 biometrische beveiliging op mobiele apparaten'


Beveiliging van mobiele apparaten wordt steeds belangrijker. Bedrijven zullen dan ook in toenemende mate maatregelen nemen om de security van tablets en smartphones te vergroten. Vooral biometrische toegangscontrole wordt erg populair. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat in 2016 30 procent van alle bedrijven gebruik maakt van biometrische verificatie.

Forrester Research toonde vorig jaar nog aan dat het zakelijk gebruik van tablets toeneemt. Daarnaast is Bring Your Own Device een populaire trend. Steeds meer werknemers nemen dan ook persoonlijke mobiele apparaten als smartphones en tablets mee naar de werkvloer. De apparaten worden verbonden met het bedrijfsnetwerk en gebruikt om met bedrijfsdata te werken. Gebruiksgemak is dan ook van groot belang, aangezien medewerkers hierdoor sneller kunnen werken en productiever zijn.

Weerstand tegen complexe wachtwoorden
Ant Allan en John Girard, analisten van Gartner, stelt dat gebruikers van mobiele apparaten dan ook veel weerstand hebben tegen verificatiemethodes die op een PC heel normaal zijn. Denk hierbij aan het invoeren van een complex wachtwoord. Dit kost op een smartphone of tablet relatief veel tijd en verlaagt het gebruiksgemak dan ook. Gartner stelt dat securityprofessionals de taak hebben gebruiksgemak goed in het oog te houden bij het nemen van beveiligingsmaatregelen.

Laptops op een bedrijfsnetwerk zijn doorgaans goed beveiligd. Voor smartphones en tablets hanteren veel bedrijven echter niet dezelfde beveiligingseisen, waardoor de beveiliging van deze apparaten doorgaans van een aanzienlijk lager niveau. Gartner waarschuwt voor de gevolgen hiervan. Zowel smartphones, tablets als laptops hebben doorgaans namelijk toegang tot exact dezelfde applicaties en kritieke data.

Biometrische beveiliging is een optie
Gartner stelt dan ook dat bedrijven complexe wachtwoorden zouden moeten gebruiken om mobiele apparaten te beveiligen. Complexe wachtwoorden kosten veel tijd om te kraken, waardoor de meeste hackers hiervan af zullen zien. Het onderzoeksbureau erkent echter dat complexe wachtwoorden gebruiksgemak in de weg staan. Biometrische beveiliging zoals een vingerafdrukscanner biedt echter uitkomst. Gartner adviseert securityprofessionals dan ook de mogelijkheid te onderzoeken mobiele apparaten met biometrische verificatie te beveiligen.

Een vingerafdrukscanner is een voorbeeld van biometrische beveiliging. Onder andere de iPhone 5S van Apple is standaard uitgerust met een vingerafdrukscanner. Gebruikers kunnen ervoor kiezen hun iPhone te beveiligen met behulp van hun vingerafdruk. Het apparaat wordt hierdoor alleen ontgrendeld zodra de juiste vingerafdruk wordt gedetecteerd.

Geen garantie op veiligheid
Biometrische beveiliging is overigens zeker geen garantie kwaadwillenden buiten de deur te houden. Onderzoek in opdracht van de Europese Unie heeft aangetoond dat criminelen biometrische sensoren relatief eenvoudig om de tuin kunnen leiden. Zo blijkt het mogelijk nep vingerafdrukken en zelfs foto's te gebruiken om de sensoren te manipuleren, waardoor toegang kan worden verkregen tot het beveiligde object.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!