Redactie - 17 februari 2014

Ponemon Institute: 'Bedrijven beveiligen data steeds vaker met encryptie'


Steeds meer bedrijven zetten encryptie in om hun bedrijfsdata te beveiligen. Ruim een derde van alle bedrijven heeft een bedrijfsbrede strategie voor het versleutelen van zakelijke data. Dit blijkt uit onderzoek van Thales e-Security en het Ponemon Institute.

Door data te versleutelen kan de data alleen worden ingezien nadat de correcte encryptiesleutel is ingevoerd. Kwaadwillenden die onverhoopt versleutelde data in handen krijgen hebben hier dus niets aan zonder de encryptiesleutel eerst te kraken. Encryptie is dan ook een belangrijke maatregel om de veiligheid van bedrijfsdata te kunnen garanderen.

Bedrijfsbrede strategie
Bedrijven kiezen er dan ook steeds vaker voor data te versleutelen. 35 procent van alle bedrijven blijkt een bedrijfsbrede strategie te hebben opgezet voor het versleutelen van data. Dit is meer dan vorig jaar, toen 29 procent van de organisaties over een dergelijk beleid beschikte.

Bedrijven achten vooral de eigen medewerkers een grote risico als het gaat om de veiligheid van kritische bedrijfsdata. Het risico dat eigen personeel fouten maakt waardoor kritische bedrijfsdata op straat komt te liggen wordt groter geacht dan het risico dat hackers van buitenaf toegang weten te verkrijgen tot de data.

Andere problemen
Ook problemen in systemen en bedrijfsprocessen vormen een belangrijk risico voor de veiligheid van bedrijfsdata. Dergelijke problemen vormen in combinatie met fouten door medewerkers volgens organisaties een tweemaal zo groot risico dat bedrijfsdata op straat komt te liggen dan cyberaanvallen van buitenaf.

Bedrijven lopen bij het versleutelen van data tegen uitdagingen aan. De twee grootste uitdagingen zijn het in kaart brengen van de locaties waar gevoelige data is opgeslagen (61 procent) en het effectief implementeren van encryptietechnologie (50 procent). Ook het beheer van encryptiesleutels blijkt een uitdaging te zijn. Ruim de helft van alle bedrijven stelt hiermee moeite te hebben.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!