Redactie - 19 februari 2014

Europeanen checken e-mail niet op vakantie door hoge kosten

Bijna de helft van alle Europeanen zetten roaming uit op hun mobiele telefoon, waardoor mobiel internet niet meer mogelijk is. Hoge kosten zijn hiervan de oorzaak. Ook een fors deel van uw medewerkers is tijdens hun vakantie waarschijnlijk dus niet verbonden met internet. Deze groep is hierdoor niet in staat tijdens zijn vakantie zijn werkmail met een half oog in de gaten te houden en betrokken te blijven bij het werk.

Dit blijkt uit onderzoek van de Europese Unie onder 28.000 Europeanen uit 28 verschillende landen. Maar liefst 43 procent van alle respondenten zet roaming uit in het buitenland en maakt hierdoor verbinding met mobiel internet onmogelijk. Onder Nederlanders ligt dit percentage op 25 procent. Vooral de hoge kosten van met mobiel internet in het buitenland zijn hiervan volgens de Europese Commissie de oorzaak. De commissie stelt dat telecomproviders zichzelf hiermee in de vingers snijden, aangezien zij hierdoor miljoenen aan inkomsten mislopen. Maar liefst 73 procent van de respondenten geeft aan minder of geen e-mail te gebruiken op vakantie dan thuis.

Hoge kosten
De hoge kosten van mobiel internet in het buitenland zitten medewerkers dus in de weg. Onderzoek van ING wees vorig jaar uit dat maar liefst 38 procent van alle medewerkers op vakantie contact heeft met werk. Het overgrote merendeel van de werkende Nederlanders denkt tijdens zijn vakantie daarnaast aan werk. Een kwart geeft aan dagelijks aan zijn werk te denken, terwijl 53 procent dit af en toe doet. Medewerkers zijn dus zeker bereid om tijdens hun vakantie betrokken te blijven bij het werk.

Het lezen van de werkmail is een populaire manier om dit te doen. 35 procent van de werkende Nederlanders checkt op vakantie dagelijks zijn werkmail. 39,5 procent doet dit minstens één keer per week. Slechts een kwart van alle medewerkers doet het rustig aan en checkt minder dan één keer per week op vakantie zijn werkmail.

Verenigde Europese telecommarkt
Er is overigens hoop op verbetering. Eurocommissaris Neelie Kroes heeft in het Europees parlement voorgesteld een verenigde Europese telecommarkt op te zetten. Deze verenigde telecommarkt moet ervoor zorgen dat roamingkosten in het buitenland verdwijnen, waardoor Europeanen overal in Europa tegen hetzelfde tarief kunnen internetten, bellen en sms'en. Het afschaffen van deze roamingkosten staat al langer op de agenda. Eerder is afgesproken dat roamingkosten medio 2016 geheel verdwenen moeten zijn. Europarlementariërs Lambert van Nistelrooij (CDA) en Marietje Schaake (D66) laten aan NUtech.nl weten dat de commissie naar verwachting maandag instemt met een nieuw voorstel om deze deadline te vervroegen naar eind 2015. Werknemers kunnen waarschijnlijk dus eind 2015 overal in Europa tegen hetzelfde tarief hun werkmail controleren.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!