Vormetric: 'Slechts 9% van de bedrijven voelt zich veilig tegen Insider Threats'
03-04-2014

Vormetric: 'Slechts 9% van de bedrijven voelt zich veilig tegen Insider Threats'


Bijna geen enkele organisatie voelt zich veilig tegen dreigingen van binnenuit. Slechts 9% van de bedrijven voelt zich volledig veilig tegen deze 'Insider Threats'. Dit blijkt uit onderzoek van Ovum in opdracht van databeveiliger Vormetric.

Insider Threats bestaat tegenwoordig uit meer dan alleen de traditionele insiders met toegang tot kritieke data. Ook gebruikers met extra rechten op bedrijfssystemen of -netwerken en gecompromitteerde inloggegevens die worden misbruikt om systemen te infiltreren en data te stelen vallen onder de term Insider Threats.

Zorgenpunten
Maar liefst 50% van de securityprofessionals binnen bedrijven maakt zich zorgen over het dreigingen vanuit eigen medewerkers. 44% denkt bij Insider Threats vooral aan dreigingen van onderaannemers die legitieme toegang hebben tot kritieke data. IT-beheerders en andere gebruikers met verhoogde rechten zijn voor 38% reden tot zorgen.

Van de Europese bedrijven versleutelt 68% data om Insider Threats tegen te gaan. 66% vergroot zijn securitybudget om zich tegen deze dreigingen te wapenen. 49% kiest ervoor de toegang tot data continu te monitoren.

Cloud en big data
Naast Insider Threats zijn ook de cloud en big data voor bedrijven een bron van zorgen. Als we kijken naar de cloud maakt 49% van de bedrijven zich zorgen over het gebruik aan transparantie over de beveiliging van de cloud. 46% is vooral bezorgd over ongeautoriseerde toegang tot data. 44% is ongerust over het ontbreken van enige invloed op de locatie waar data wordt opgeslagen.

De veiligheid van rapporten is voor 54% van de bedrijven reden voor zorgen als we kijken naar big data. Schending van hun privacy doordat derden ongeautoriseerde toegang tot data krijgen is voor 49% reden voor onrust. 46% maakt zich zorgen over het gebrek aan beheermogelijkheden voor de beveiliging van big data-tools.

Geen onterechte zorgen
Het is niet onterecht dat bedrijven zich zorgen maken over insider threats. Onderzoek van IS Decisions toonde vorige maand aan dat Amerikaanse bedrijven in de afgelopen twaalf maanden maar liefst 660.000 keer zijn geconfronteerd met een cyberaanval van binnenuit. 40 procent van de bedrijven met meer dan 500 medewerkers gaf aan wel eens te maken te hebben gehad met een interne cyberaanval. 

Een infographic met de resultaten van het onderzoek van Vormetric is hier te vinden.

WH

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security