Redactie - 08 april 2014

12 procent minder investeringen in chipproductiemateriaal


Wereldwijd werd haast 12 procent minder in chipproductiemateriaal geïnvesteerd in 2013, aldus Gartner, ondanks een stijging in het vierde kwartaal. Dit meldt Datanews.

Gartner’s ‘ ‘Market share: Semiconductor manufacturing equipment, worldwide, 2013’ noteerde voor het tweede jaar op rij een daling in de wereldwijde omzet van chipproductiesystemen, tot 33,8 miljard dollar (-11,5%). Systemen voor de productie en bewerking van siliciumschijven deden het wel beter, maar de leveranciers van afhandelingssystemen leden omzetverminderingen tot 40 procent (onder meer ook door ongunstige dollar/yen koersen).

De top drie deden het nog het best, met marktleider Applied Materials goed voor 5,5 miljard dollar omzet (-1%). Dank zij goede verkoop in lithografie-systemen (en ondanks een beperkte omzet in E-UV systemen) wist het Nederlandse ASML een omzet van 5,3 miljard dollar te boeken (+8,5%). Het bedrijf viert overigens dit jaar zijn dertig jarig bestaan. Op plaats drie staat nu Lam Research (VS), met 3,2 miljard omzet (+12,7%), dat daarmee over Tokyo Electron (-27,5%) sprong. Lees meer in Datanews.
 
In samenwerking met Datanews
 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!