Redactie - 29 april 2014

Osterman Research: '43% van werknemers bekijkt gevoelige informatie via onveilige WiFi-netwerken'


Nog lang niet alle werknemers springen altijd verstandig om met mobiele apparaten. Zo heeft 43% van alle medewerkers gevoelige informatie op zijn smartphone terwijl hij of zij verbonden was met een onbeveiligd publiek WiFi-netwerk. 10% heeft op het mobiele apparaat dat voor werkdoeleinden wordt gebruikt geen wachtwoord, PIN-code of andere beveiligingsmaatregel ingesteld.

Dit blijkt uit onderzoek van Osterman Research in opdracht van Centrify naar het gedrag van werknemers die hun persoonlijke smartphone voor werk gebruiken. 15% van deze werknemers geeft aan zich niet tot nauwelijks verantwoordelijk te voelen voor het beveiligen van zakelijke data die op hun smartphone is opgeslagen.

Bewustzijn van mobiele beveiliging
Er is ook goed nieuws. 44% van de ondervraagde werknemers geeft aan zeer bewust te zijn van mobiele beveiliging en hier dagelijks mee bezig te zijn. Ook op dit gebied is er echter nog ruimte voor verbetering. 10% van de werknemers geeft namelijk aan slechts enkele keren per jaar aan de beveiliging van zijn smartphone te denken.

"De resultaten tonen aan dat zelfs werknemers van grote multinationals, die continu door hun IT-afdeling worden gewaarschuwd voor het gevaar dat hun data loopt, security niet hun volste aandacht geven", zegt Michael Osterman, directeur van Osterman Research. "Het is duidelijk dat organisaties hun werknemers zullen moeten blijven onderwijzen over de gevaren en risico's van mobiele beveiliging. Bedrijven moeten echter ook kijken naar oplossingen om apparaten en applicaties waar deze werknemers toegang tot hebben beter te beveiligen."

Rol van BYOD
Osterman Research stelt dat Bring Your Own Device (BYOD) ervoor zorgt dat werknemers plezier met werk op één apparaat combineren. Zakelijke data wordt hierdoor tussen persoonlijke informatie opgeslagen. Werknemers kunnen op de werkvloer weliswaar allerlei best practices hanteren, maar nemen gevoelige data tegenwoordig ook maar naar andere aspecten van hun leven. Het bedrijf heeft op deze momenten weinig tot geen invloed op de wijze waarop het apparaat wordt gebruikt. Het onderzoeksbureau stelt dat deze ontwikkeling de noodzaak van een oplossing die zowel het apparaat als de geïnstalleerde applicaties alleen maar vergroot.

WH
 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!