Ipswitch: 'Nederlandse ministeries goed voorbereid op IT-beheer en -beveiliging'

Ipswitch: 'Nederlandse ministeries goed voorbereid op IT-beheer en -beveiliging'

Ipswitch: 'Nederlandse ministeries goed voorbereid op IT-beheer en -beveiliging'

07-05-2014

Ipswitch: 'Nederlandse ministeries goed voorbereid op IT-beheer en -beveiliging'


Nederlandse ministeries zijn goed voorbereid op het beheer en de bewaking van het toenemende aantal apparaten die een verbinding met hun netwerk zoeken. Ministeries hebben echter nog geen plan voor het beheer van wearables zoals Google Glass en smartwatches. Deze apparaten zullen naar verwachting de komende jaren op de werkvloer verschijnen.

Dit blijkt uit onderzoek van Ipswitch. Het bedrijf vroeg via de Wet Openbaarheid Bestuur informatie op over IT-beheer en -beveiliging bij ministeries. Hiermee wil Ipswitch in kaart brengen of de Nederlandse overheid effectief omgaat met het beheer van het groeiende aantal apparaten binnen hun netwerken. De informatieverzoeken werden eind 2013 naar alle Nederlandse ministeries verzonden.

500 apparaten per netwerk
Ministeries bewaken gemiddeld meer dan 500 apparaten binnen hun netwerk. De prestaties van dit netwerk worden één keer per uur gecontroleerd. Alle ministeries maken gebruik van hoogwaardige tools voor het beheren en bewaken van apparatuur binnen hun netwerk. Geen van de ministeries beschikt over een plan voor het beheer van draagbare technologie.

Ministeries lijken overigens geen geheim te maken van de wijze waarop zij met IT-beheer en -beveiliging om gaat. 8 van de 11 ministeries gaven direct gehoor aan het verzoek om informatie. Slechts 3 ministeries lieten Ipswitch dus langer op antwoord wachten.

Wearables zijn populair
Ipswitch wijst op een rapport van IDC, waaruit blijkt dat het gebruik van wearables in een hoog tempo groeit. De gebruikseenvoud en lage prijzen van deze draadloze gadgets zijn hiervoor belangrijke drijfveren. Naar verwachting zijn in 2018 zo'n 111,9 miljoen wearables in omloop. Het wordt voor ministeries dan ook steeds belangrijker aandacht te besteden aan deze trend en adequate plannen op te stellen.

“De Nederlandse ministeries beschikken over de juiste tools en oplossingen voor het beheer en de bewaking van hun netwerken. De vraag is alleen of deze even effectief zullen blijken zodra wearables ingeburgerd raken. De overheid moet er rekening mee houden dat het totale aantal apparaten die een verbinding met het netwerk zoeken de komende vier jaar snel zal toenemen. Ze zouden daarom een strategie moeten formuleren waarmee zij de kwaliteit van het netwerkbeheer op peil kunnen houden”, aldus Mike Silva, regional channel sales manager bij Ipswitch.

Beter voorbereid dan de Britten
Een vergelijkbaar informatieverzoek op basis van de Freedom of Information Act (FOIA) werd verzonden naar overheidsinstellingen in het Verenigd Koninkrijk. Uit de reacties hierop bleek dat Nederlandse ministeries beter zijn voorbereid op het groeiende aantal apparaten die hun weg naar de werkplek vinden. Slechts 59 procent van alle Britse overheidsinstellingen heeft geïnvesteerd in tools voor netwerkbeheer. Minder dan een kwart (22%) doet een beroep op deze tools om regelmatig de netwerkprestaties te controleren en eventuele prestatieproblemen te verhelpen.

83% van de Britse ministeries geeft weliswaar aan dat de netwerkprestaties een belangrijke prioriteit vormen, maar minder dan een kwart (22%) van de overheidsinstellingen voert regelmatig controles uit op de netwerkprestaties tijdens kantooruren. Bijna een derde (31%) controleert de netwerkprestaties wekelijks of met grotere tussenpozen. Een op de acht (13%) geeft toe de netwerkprestaties helemaal niet te bewaken. Uit het informatieverzoek bleek ten slotte dat 88% van de Britse overheidsinstellingen geen plan heeft opgesteld voor het beheer van wearables.

WH
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Overheid