Redactie - 14 mei 2014

April Awareness 2014: '80% van de bedrijven is niet goed beveiligd tegen phishing'


Bedrijven zijn massaal niet bestand tegen phishingaanvallen. Bij maar liefst 80% van de organisaties kwamen tijdens de campagne April Awareness phishingmailtjes door de spamfilter heen. 23% van de medewerkers die de phishing e-mail in hun e-mailbox ontvingen, klikten op de link in de phishing e-mail.

Dit blijkt uit April Awareness 2014, een jaarlijks onderzoek van LBVD naar de digitale wereld. Organisaties die deelnemen aan April Awareness kunnen het bewustzijnsniveau van hun directie en medewerkers verhogen en in dit geval ook de techniek verbeteren.

Bewustzijn vergroten
Wie op een phishinglink klikte werd doorgestuurd naar een landingspagina. Hier werd duidelijk gemaakt dat ze slachtoffer waren van phishing en kregen zij tips om zich beter te kunnen wapenen tegen phishing. Ook kregen zij de mogelijkheid de phishingmail door te sturen naar bekenden om het bewustzijn onder deze ontvangers te vergroten.

De techniek lijkt de zwakste schakel te zijn. Slechts 20% van de organisaties had zijn spamfilters zo ingesteld dat de phishing e-mails werden tegengehouden. Dit is gevaarlijk, omdat medewerkers ervan uitgaan dat de e-mails in hun mailbox veilig zijn.

Beveiliging wel op orde
20% van de deelnemende organisaties had zijn beveiliging wel goed op orde. De phishingmails kwamen in eerste instantie niet door het spamfilter heen. Nadat de afdelingen ICT ervoor zorgden dat de phishing e-mails wel in de e-mailboxen terechtkwamen, klikten maar 10% van de medewerkers op de phishinglink.

LBVD verzamelt de instellingen van de spamfilters, geeft zelf aanbevelingen en deelt dit in een later stadium met de minder sterke organisaties. Sommige organisaties hebben direct actie ondernomen en ervoor gezorgd dat ook hun spamfilters voortaan phishing e-mails tegenhouden.

WH

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!