Redactie - 23 mei 2014

IBM: Buitenlandse bedrijven zorgen voor meer banen in Nederland


Het aantal nieuwe banen in Nederland ten gevolge van aangekondigde buitenlandse investeringen is met een record van ruim 50% toegenomen. Ook het aantal investeringsprojecten in Nederland steeg met 18% tot 370. Dat blijkt uit het Global Locations Trends 2014 rapport dat vandaag door IBM is gepubliceerd. Hoeveel er banen verdwenen zijn wordt overigens niet vermeld.

Jaarlijks analyseert IBM Global Business Services de buitenlandse investeringstrends. Uit de resultaten blijkt dat Nederland 370 investeringsprojecten heeft aangetrokken in 2013: een stijging van 18% ten opzichte van 2012. Deze nieuwe investeringen zullen ongeveer 9.200 nieuwe banen creëren, een stijging van 52% ten opzichte van de 6.000 arbeidsplaatsen in 2012. In beide gevallen gaat het om een historisch record van nieuwe buitenlandse investeringen in Nederland.

“Nederland blijft zeer sterk presteren als vestigingsland voor buitenlandse ondernemingen”, stelt Roel Spee, global leader van lokatie-adviseur IBM-Plant Location International (PLI), dat het jaarlijkse Global Location Trends rapport produceert. “Zo heeft Nederland een aantal sterke troeven zoals de centrale geografische ligging, een uitstekende infrastructuur, en sterk arbeidspotentieel, terwijl de kosten binnen west-europees verband zeer concurrerend zijn.”

Belangrijkste uitkomsten van de analyse zijn:
· Informatie en Communicatie Technologie (ICT) creëert ruim een vijfde van de nieuwe banen, gevolgd door de Zakelijke Dienstverlening en de Voedingsindustrie (elk 9%) en Handel en Chemie (elk 8 %).
· Bedrijven uit de Verenigde Staten investeren het meest met 35% van de nieuwe banen. Meer dan in andere landen zijn China en India belangrijke herkomstlanden geworden. China levert 10% van de nieuwe banen, India 8%. Alleen bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk (16%) leveren nog meer arbeidplaatsen.
· West-Nederland blijft dominant met 68% van de projecten en 56% van de banen. Zuid-Nederland trok 29% van de nieuwe arbeidplaatsen aan (19% van de projecten). In Noord- en Oost-Nederland ging het om respectievelijk 7% en 8% van de nieuwe banen en 2% en 10% van het aantal projecten.
· De Amsterdamse agglomeratie haalde 141 nieuwe vestigingen binnen, gevolgd door Rotterdam en Den Haag met elk 44 projecten.

“Nederland is slechts beperkt door de crisis getroffen wat betreft het niveau van buitenlandse investeringen” stelt Roel Spee vast. “En het presteert nu opnieuw sterker dan voor de crisis. Dit geldt zeker niet in dezelfde mate voor alle andere west-europese landen. De loonmatiging die Nederland al jaren geleden heeft ingezet speelt hierin een belangrijke rol.”
“Verder is het bemoedigend dat bedrijven uit groeilanden China en India de weg naar Nederland blijven vinden, terwijl hun investeringen wereldwijd het laatste jaar niet verder groeiden dan in de voorgaande jaren.”

De projecten die het hoogste aantal nieuwe banen creeren zijn:
Action: distributiecentrum in Echt-Susteren 600 banen
Unilever: nieuw hoofdkantoor in Rotterdam 400 banen
IBM: dienstencentrum in Groningen 350 banen
Huawei: nieuw kantoor in Voorburg 280 banen
Wipro: nieuw kantoor in Eindhoven 270 banen

Het volledige Global Location Trends rapport voor 2014 wordt gepubliceerd na de zomer. De editie van 2013 is vrij beschikbaar via www.ibm.com/gbs/pli
 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!