Security krijgt hoge prioriteit bij cloud storage
06-06-2014
Deel dit artikel:

Security krijgt hoge prioriteit bij cloud storage


Uit een wereldwijde enquête door Barracuda Networks, onder 912 bedrijven(1) blijkt dat er sprake is van een sterke terughoudendheid om cloud volledig te omarmen ondanks dat 83 procent van de respondenten back-ups van hun bedrijfsgegevens in de cloud opslaat. Bijna de helft (47 procent) van de ondervraagde bedrijven slaat minder dan de helft van hun gegevens op in de cloud, terwijl bijna een op de vijf (17 procent) helemaal geen gebruikmaakt van cloud-gebaseerde opslag.

Van de bedrijven die gebruikmaken van een oplossing voor cloud-opslag geeft meer dan tweederde (69 percent) aan dat hierbij sprake is van vertrouwelijke gegevens. Desondanks heeft bijna een op de vijf (16 procent) van de respondenten problemen ondervonden met hun cloud-aanbieder. 42 procent constateerde dat de gegevens die zij bij hun leverancier onderbrachten niet afdoende waren beveiligd. 40 procent gaf aan dat hun gegevens in de cloud niet toegankelijk waren toen zij die nodig hadden. Meer dan een derde (37 procent) meldde zelfs dat hun cloud-aanbieder hun gegevens was kwijtgeraakt.

Circa 89 procent van de ondervraagde bedrijven noemde de beveiligingsreputatie van hun cloud-leverancier als een belangrijk tot zeer belangrijk selectiecriterium. Ze gaven aan tot twee keer meer geneigd zijn om de beveiliging van hun gegevens over te laten aan een leverancier van beveiligingsoplossingen dan aan een leverancier van storage-oplossingen (53 procent versus 23 procent).

Wieland Alge, vicepresident en directeur EMEA bij Barracuda: "Bedrijven zijn zich terdege bewust van het feit dat de beveiliging een topprioriteit moet zijn als ze vertrouwelijke gegevens aan de cloud toevertrouwen. Cloud-aanbieders met de beste beveiligingsreputatie genieten ook het meeste vertrouwen. Dit vertrouwen kunnen zij opbouwen dankzij de integriteit en reputatie van de technologische oplossingen die zij gebruiken voor het beschermen van de gegevens van hun klanten".

Belangrijke bevindingen onder Nederlandse bedrijven

• Slechts 8 procent van de ondervraagde Nederlandse bedrijven slaat al hun bedrijfsgegevens in de cloud op
• 12 procent maakt helemaal geen gebruik van de cloud, terwijl 56 procent minder dan de helft van hun gegevens in de cloud opslaat
• Van alle bedrijven die gegevens in de cloud opslaan, heeft 36 geen vertrouwen in de beveiliging daarvan
• 62 procent noemt de beveiligingsreputatie van hun cloud-aanbieder een uiterst belangrijk selectiecriterium
• 21 procent van de ondervraagde bedrijven heeft problemen ondervonden met hun leverancier
• De belangrijkste redenen waarom Nederlandse bedrijven ervoor kiezen om geen back-ups van al hun gegevens in de cloud op te slaan, zijn zorgen rond de beveiliging (33 procent) en kosten (25 procent).

Alge concludeert: “Gezien de snelle en brede acceptatie van cloud-opslag en de zorgen rond informatiebeveiliging die daarmee gepaard gaan, valt te vermoeden dat de meer beveiligingsbewuste aanbieders van oplossingen voor opslag in de cloud de meeste kans maken om als voorkeursleverancier uit de bus te komen".

1 Over de enquête
De enquête werd in opdracht van Barracuda Networks uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Easy Insites. De steekproef omvatte 912 bedrijven van alle omvang in Nederland, Australië, België, Duitsland, Frankrijk, Japan, Nieuw-Zeeland, het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten.

WK

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security