Redactie - 19 september 2012

SURFnet, Tele2 en Radboud Universite?it starten proef met 4G op de campus in Nijmegen


SURFnet heeft met Tele2 en de Radboud Universiteit een overeenkomst gesloten voor een proef met supersnel draadloos mobiel internet (4G of LTE), op de campus in Nijmegen. Tele2 is de tweede telecom provider in Nederland die met SURFnet en hoger onderwijsinstellingen in zee gaat om de meerwaarde van LTE te onderzoeken. De drie partijen onderzoeken niet alleen de onderwijskundige meerwaarde voor studenten en onderzoekers, maar daarnaast zal er ook onderzoek plaatsvinden naar de technische en organisatorische integratie van het huidige draadloze Wi-Fi netwerk van de universiteit met LTE.

De partijen gaan de komende tijd vorm geven aan de verdere invulling van de proef. Er zal in ieder geval met twee verschillende use cases gestart worden. De eerste use case richt zich op het toepassen van LTE in de botanische kassen van de Radboud Universiteit. De tweede use case zal de beveiligingsaspecten van de integratie van LTE met Wi-Fi netwerken als onderzoeksonderwerp hebben.

Jean Popma, adjunct-directeur van het UCI, Radboud Universiteit: “Voor ons is de pilot van groot belang omdat we zo in een vroeg stadium kennis en ervaring op kunnen doen met de inzetbaarheid van breedbandig mobiel internet voor onderwijs en onderzoek. Binnen de gebouwen is nu al overal draadloos internet beschikbaar, maar met de snelle groei van het gebruik van mobiele devices in het achterhoofd, willen we toe naar de situatie dat dit ook buiten beschikbaar is en dat het snelle mobiele internet naadloos aansluit op het draadloze campus-netwerk.”

“Met Tele2 en de Radboud Universiteit als partners hebben we een interessante proeftuin én onderzoeksomgeving voor een mobiele breedbandinfrastructuur. Daarnaast kunnen we met de ervaringen uit de proeven in Utrecht en Nijmegen een provider-onafhankelijk model ontwikkelen voor hoogwaardige draadloze samenwerking binnen onze doelgroep,” vult Maurice van den Akker, Team Manager Mobile van SURFnet aan.

De resultaten van deze pilot zullen, net als de pilot die SURFnet op dit moment voert met KPN, UU, HU en UMCU in Utrecht, openbaar worden gemaakt.
  

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!