Redactie - 07 januari 2013

Qconferencing host medisch videoconferencing netwerk in Nederland met LifeSize, Polycom en Cisco


Meer dan 50 ziekenhuizen in Nederland zijn per 1 januari 2013 aangesloten bij het grootste medische videoconferencing netwerk van ons land. Het netwerk wordt gehost door videocommunicatiespecialist Qconferencing.

De aangesloten ziekenhuizen kunnen nu via het publieke internet op een veilige wijze medische beelden delen en op afstand analyseren. Dit heeft vele voordelen. Zo kunnen medische specialisten op meerdere locaties op afstand met elkaar overleggen. Ook kan videoconferencing worden gebruikt voor telepathologie-toepassingen, voor het geven van opleidingen en zelfs voor het streamen van videobeelden vanuit operatiekamers. Het is voor deelnemers ook mogelijk via PC's, tablets zoals iPads en smartphones deel te nemen aan medische videovergaderingen. Nu dit videoconferencing netwerk tussen ziekenhuizen live is kunnen in de volgende fase ook huisartsen aangesloten worden. Huisartsen kunnen dan eenvoudig via video deelnemen aan een overleg tussen specialisten over een van hun patiënten.

Encryptie
Nico Gielen Commercieel Directeur: "Onze managed dienst is gebaseerd op een "best of breed" videoconferencing infrastructuur. Dat betekent dat wij in onze Videoconferencing infrastructuur gebruik maken van zowel LifeSize, Polycom en Cisco componenten. Het grote voordeel hiervan is dat er voor de gebruikers (de ziekenhuizen) geen beperkingen zijn voor deelname. Het maakt niet uit of een ziekenhuis LifeSize, Polycom, Avaya, Microsoft of Cisco apparatuur heeft staan, de infrastructuur is voor iedereen toegankelijk. De enige voorwaarde voor gebruikmaking is dat de gebruikte videoconferencing apparatuur in het ziekenhuis Encryptie ondersteunt. Zonder encryptie kan een videoconferencing systeem zich niet aanmelden. En dat geeft de ziekenhuizen de zekerheid dat al het video verkeer encrypted is en dus veilig."

Integraal Kankercentrum Nederland
Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft de afgelopen jaren via videoconferencing veel ervaring opgedaan met het verzorgen van video-consults in de oncologie. Hierdoor wordt specialistische oncologische expertise in Nederland sneller en efficiënter ter beschikking gesteld aan de algemene ziekenhuizen. Ronald Vlaanderen van het IKNL is dan ook verheugd dat inmiddels zoveel algemene ziekenhuizen zich hebben aangesloten bij het medische videoconferencing netwerk van Qconferencing. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat nu de komende jaren de multidisciplinaire patiëntbesprekingen in de oncologie via videoconferencing kunnen blijven plaatsvinden. Voor kennisdeling binnen ons medisch vakgebied is dat van groot belang.’

Qconferencing heeft een speciale medische portal aan de deelnemende ziekenhuizen ter beschikking gesteld waar meer informatie is te vinden over de werking van deze dienstverlening. Ziekenhuizen vinden hier ook de benodigde informatie over hoe men elkaar snel via video kan bereiken.

Door: Witold Kepinski 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!