Inter Access sluit gemeente Pijnacker-?Nootdorp aan op eHerkennin?g
21-01-2013
Deel dit artikel:

Inter Access sluit gemeente Pijnacker-?Nootdorp aan op eHerkennin?g


Inter Access sluit Pijnacker-Nootdorp als eerste WebNext-gemeente aan op het landelijke eHerkenningstelsel. Met eHerkenning kunnen gemeenten op een eenvoudiger manier producten en diensten via internet aanbieden aan bedrijven en instellingen. Zakelijke klanten kunnen zich met eHerkenning, net als burgers met DigiD, identificeren bij de gemeente.

Inmiddels gebruiken meer dan dertig gemeenten WebNext. De aansluiting van WebNext op eHerkenning is ontwikkeld in opdracht van de WebNext-gebruikersvereniging. Deze vereniging wil de digitale dienstverlening aan bedrijven en instellingen verbeteren en uitbreiden. De aansluiting is samen met Gemnet als eHerkenningsmakelaar, gerealiseerd. Gemnet is door de WebNext-gebruikersvereniging als partner geselecteerd. Inter Access biedt via WebNext eHerkenning aan in combinatie met een koppeling naar webservices.nl.

Webservices.nl
Als een bedrijf of instelling via eHerkenning vraagt om authenticatie, haalt WebNext de basisgegevens van een bedrijf uit webservices.nl, een gegevensbron die op de data van de Kamer van Koophandel gebaseerd is. Deze koppeling maakt de dienstverlening van een gemeente sneller 0mdat bedrijven niet steeds hun basisgegevens handmatig hoeven in te voeren. Tegelijkertijd beschikt de gemeente over betrouwbare en actuele bedrijfsgegevens en kan zo efficiënter werken zonder de gegevens telkens te controleren.

Nationaal UitvoeringsProgramma (NUP)
Digitale dienstverlening van gemeenten aan bedrijven en instellingen, is een belangrijk onderdeel van Operatie NUP. Inter Access ondersteunt en implementeert NUP-bouwstenen conform het convenant getekend tussen Inter Access en het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING). Het Nationaal UitvoeringsProgramma (NUP) Dienstverlening en e-overheid voorziet in een basisinfrastructuur van 24 digitale en online voorzieningen voor de overheid. NUP, de overheidsbrede implementatieagenda dienstverlening e-overheid, bestaat uit vier programmaonderdelen voor de komende vier jaar: het loket voor burgers, digitale dienstverlening aan bedrijven, het stelsel van basisregistraties en implementatieondersteuning voor gemeenten.

Door: Witold Kepinski


Terug naar nieuws overzicht

Tags

Overheid