Undagrid voorziet in een tracking oplossing voor bagagekarren en vliegtuigtrappen op Schiphol
27-05-2014
Deel dit artikel:

Undagrid voorziet in een tracking oplossing voor bagagekarren en vliegtuigtrappen op Schiphol


De Nederlandse Internet of Things start-up Undagrid voorziet in een tracking oplossing voor onder andere bagagekarren en vliegtuigtrappen op Schiphol.

Het pilotproject, begin dit jaar op de luchthaven, leidde al direct tot een order. De afnemer van de oplossing, S-P-S Group, fabrikant van luchthavenmaterieel, ziet zulke grote kansen in de oplossing, dat de twee bedrijven in een joint-venture andere luchthavens in de wereld benaderen.
Op elk vliegveld in de wereld worden duizenden trailers, aanhangers en vliegtuigtrappen op het platform gebruikt, zogenaamd Ground Support Equipment. Vliegvelden beslaan vaak enorme oppervlaktes. Het opsporen van materieel is daardoor vaak een moeilijk en kostbaar proces, zeker voor materieel dat dagelijks door diverse partijen gebruikt wordt, aldus Michel van Hal, General Manager S-P-S Group.

S-P-S Group buigt zich al jaren over deze vraag. Natuurlijk zijn er tracking oplossingen met bestaande netwerken zoals GSM, WiFi of Bluetooth, maar deze bieden geen antwoord op dit vraagstuk. Het is te kostbaar, de batterij is te snel leeg -duizenden trailers kunnen niet elke dag worden opgeladen- of het bereik van het netwerk is te beperkt, aldus Michel van Hal.

Undagrid biedt een ander netwerk; de apparaten vormen zelf het netwerk, zonder routers of configuratie en met een ultra laag energieverbruik. Apparaten die zijn voorzien van Undagrid technologie, zenden hun informatie naar alle naburige apparaten, welke op hun beurt deze informatie verder delen. Op een vliegveld delen op deze manier duizenden verbonden trailers, karren en trappen informatie, in dit geval de positie, met elkaar. Eén batterij per apparaat is voldoende om dit netwerk jaren operationeel te houden zo besluit Michel van Hal.

Door: Witold Kepinski

 

Terug naar nieuws overzicht