Redactie - 02 november 2013

Wanbetalers nu online dagvaarden via Dagvaard.nu


Vooruitlopend op het wetsvoorstel dat minister Opstelten heeft ingediend, dat burgers en bedrijven in staat moet stellen hun procedure bij de rechter via internet te beginnen, heeft jurist Lennert Ouwerkerk (foto) een nieuwe internetservice gelanceerd waarmee ondernemers zelf hun wanbetalers kunnen dagvaarden.

Ouwerkerk: “Ik heb Dagvaard.nu bedacht omdat ik vind dat deze juridische kennis voor iedereen beschikbaar moet zijn, zodat ondernemers zelf een dagvaarding op kunnen stellen. Voor ondernemers is niets zo vervelend als een klant die niet betaalt of die helemaal niet meer reageert op telefoontjes, brieven en e-mails.”
Als er sprake is van een wanbetaler, zijn er twee routes die ondernemers doorgaans volgen. Er is de mogelijkheid om een incassobureau te vragen de vordering te incasseren of een advocaat wordt gevraagd om de vordering te incasseren. Simpel gezegd stuurt het incassobureau een paar brieven en laat, als dat niet werkt, weten dat ze de vordering niet geïncasseerd krijgen; ze komen met lege handen terug. “Maar dat had je als ondernemer natuurlijk zelf ook al ondervonden. Het probleem bij een advocaat is dat hij vaak een pittig voorschot vraagt voor hij aan de slag gaat. Daarbij kunnen de declaraties soms hoger zijn dan de verwachte vordering”, aldus Ouwerkerk.

Wat blijft er dan over? Ouwerkerk: “Veel ondernemers weten niet dat je bij vorderingen kleiner dan 25.000 euro zelf bij de kantonrechter terecht kunt, zoals dat heet ‘in persoon’, procederen. Er is dan wel nog steeds een dagvaarding nodig. Het kost niet alleen aardig wat werk om die dagvaarding zelf te schrijven, ook niet iedereen weet hoe ze een dergelijke vordering op moeten stellen. Je weet misschien niet welke rechter er bevoegd is, of welke deurwaarder je moet selecteren. Daarnaast moet de ondernemer wettelijke rente berekenen, buitengerechtelijke incassokosten berekenen, de data van de zittingen weten. Dat kost allemaal behoorlijk wat tijd.”

En dat is waar Dagvaard.nu om de hoek komt kijken. Dagvaard.nu bespaart de ondernemer tijd en geld. De gebruiker van de dienst kan zelf online een dagvaarding samenstellen zonder dat zij hiervoor een incassobureau of advocaat nodig hebben, of enige juridische kennis. Deze dagvaarding kan rechtstreeks naar de klant worden gestuurd, als waarschuwing, maar kan ook aan de klant worden uitgereikt door de deurwaarder, waarna de dagvaarding meteen kan worden doorgestuurd naar de rechtbank. Ouwerkerk: “Het zelf opstellen van een dagvaarding was tot nu toe voor veel ondernemers een onoverkoombare hindernis. Ik heb Dagvaard.nu bedacht omdat ik weet hoeveel tijd er gaat zitten in het opstellen van een dagvaarding. Nu kan iedereen het zelf doen.”
Met de website Dagvaard.nu is het mogelijk om in vier eenvoudige stappen zelf een dagvaarding op te stellen. De dienst hoopt naast gemak ook meer transparantie te brengen in het vaak lange en dure incassotraject.

Dagvaard.nu werkt hiervoor samen met Van Lith Gerechtsdeurwaarders en Incasso die door heel Nederland inzetbaar is. Voor meer informatie over Dagvaard.nu kijk op: www.dagvaard.nu.


Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!