Redactie - 06 november 2013

Cisco lanceert technische details rond zijn Application Centric Infrastructure (ACI)


Cisco introduceert Application Centric Infrastructure (ACI) en een bijbehorend open partner-ecosysteem. Hiermee wil het bedrijf klanten helpen om de huidige uitdagingen binnen IT op te lossen door de flexibiliteit, implementatietijd en het beheer van de infrastructuur te verbeteren. Met ACI biedt Cisco klanten de eerstedatacenter- en cloudoplossing die volledig inzicht in en geïntegreerd beheer biedt van zowel fysieke als virtuele netwerkmiddelen, allemaal gericht op behoeften van applicaties. Als onderdeel van de nieuwe ACI-propositie introduceert Cisco tevens de nieuwe Cisco Nexus 9000-familie van switches.

ACI bestaat uit de Application Policy Infrastructure Controller (APIC), het Nexus 9000-portfolio en verbeterde versies van het NX-OS besturingssysteem. De Nexus 9000-familie, die draait op een geoptimaliseerde versie van NX-OS, maakt ‘zero-touch’ operaties mogelijk voor snelle datacenternetwerken. Dit kan klanten besparingen van miljoenen euro’s opleveren in zowel CAPEX als OPEX.

Cisco ACI is gebaseerd op industiestandaarden en zorgt ervoor dat IT makkelijker kan voorzien in de zakelijke behoefte aan nieuwe applicaties. Applicaties kunnen sneller worden uitgerold en bestaande applicaties kunnen sneller opschalen. Indien applicaties niet langer gebruikt worden, is het mogelijk om IT-middelen makkelijk in te zetten voor andere doeleinden, aldus Cisco.

ACI werkt met bestaande bekabeling en biedt onder andere een zeer efficiënte, modulaire datacenter switch met een innovatief ontwerp zonder backplane. Daarmee zijn kostenbesparingen van 15% mogelijk voor energie en koeling, aldus Cisco.

Het uitrollen van applicaties kost geen maanden meer, maar slechts enkele minuten – meer flexibiliteit en snelheid dankzij centraal beheer, netwerkprofielen voor applicaties, automatisering van Layer 4 tot 7 netwerkdiensten en open API’s. Gecentraliseerd management en provisioning – de management- en policy-mogelijkheden van de centrale controller zorgen ervoor dat de verschillende verantwoordelijke netwerk-, storage-, security- en virtualisatieteams beter kunnen samenwerken bij het opstellen van policies.

Investeringsbescherming dankzij open protocollen, API’s en standaarden – organisaties kunnen hun bestaande IT-middelen blijven gebruiken: netwerken, fysieke en virtuele systemen, opslagmiddelen en diensten waaronder beveiliging.

De nieuwe Nexus 9000-familie biedt een aantal industrieprimeurs, waaronder innovaties in software, hardware en ASIC’s die fysieke en virtuele infrastructuren bij elkaar brengen. Dit resulteert in:

Meer flexibiliteit en eenvoud – het loskoppelen van applicatiepolicies van de IP-infrastructuur zorgt voor volledige mobiliteit van hosts, gecentraliseerd beheer van policies en sterk vereenvoudigde netwerkoperaties. Het netwerk past zich aan de behoeften van de applicatie aan, door fysieke en virtuele Layer 4 tot 7 netwerkdiensten automatisch in te voegen en aan elkaar te koppelen. Hierbij gaat het onder andere om firewalls, controllers voor het afleveren van applicaties en intrusion detection systemen (IDS).

Prestaties en schaalbaarheid – policies voor beveiliging en applicaties worden met een snelheid van 10/40Gbit afgeleverd, in de toekomst met 100Gbit. Verder biedt de Nexus 9000 60Tbps aan switchingcapaciteit, 3x snellere multicast-prestaties en 1/3 van de latency vergeleken met iedere andere geteste modulaire datacenter switch, bij een belasting die 3x hoger is. Daarbij is de non-blocking poortdichtheid 20% hoger, met 576 40Gbit poorten en de helft minder ASIC’s per module, vergeleken met concurrerende, puur hardwarematige producten. Qua schaalgrootte ondersteunt de Nexus 9000 één miljoen endpoints, ruim 55.000 10Gbit poorten en ruim 64.000 tenants. Ingebouwde load balancing en prioritering nemen netwerkbottlenecks weg en kunnen de prestaties van applicaties met 30% tot 90% verbeteren.

Beveiliging – verbetert de beveiliging, compliance, auditing en mobiliteit van applicaties via gecentraliseerde, programmeerbare policies. Hiermee is fijnmazig beheer en isolatie mogelijk, op een schaal die geschikt is voor multi-tenant private en public cloud omgevingen. Het open platform vormt tevens de basis van een breed beveiligingsecosysteem, dat tot meer innovatie leidt op het gebied van automatisch beveiligingsmanagement en dat tevens meer keuze biedt, waaronder Cisco’s nieuwe ASAv (virtuele Adaptive Security Appliance).

Real-time inzicht en probleemherstel – volledig en real-time inzicht in de gezondheid, statistieken en eventuele probleembeschrijving, per tenant en per applicatie, van zowel de fysieke als virtuele infrastructuur. Real-time analytics maken beter gefundeerde beslissingen over de plaatsing van applicaties mogelijk. Het is mogelijk om op systeemniveau het verlies van datapakketten (packet drop) per applicatie te monitoren en te isoleren, waarmee sneller problemen opgelost kunnen worden.

Open platform en open source – dit is het eerste open en uitbreidbare applicatiepolicymodel voor automatisering en inzicht, met hardwarematige versnelling, open RESTful API’s voor integratie met bestaande tools voor netwerkautomatisering en door een open source community ontwikkelde ACI-uitbreidingen, waaronder OpenStack, Open Daylight, virtuele switches en VXLAN. Open API’s bieden een breed ACI-ecosysteem voor partners op het gebied van beheer, orchestration, monitoring, virtualisatie, netwerkdiensten en opslag.

Brede ondersteuning voor virtualisatie – automatisch beheer van virtuele netwerkpolicies en monitoring met Microsoft Hyper-V, RedHat KVM, VMware vSphere en andere virtualisatie-oplossingen. Cisco introduceert tevens de Cisco Application Virtual Switch (AVS), die specifiek is ontwikkeld voor virtuele omgevingen op basis van ACI.

Programmeerbaarheid – kan naadloos gebruikt worden door ontwikkelteams, via een RESTful API voor automatisering en integratie. Tal van veel gebruikte tools worden ondersteund, waaronder Puppet, Chef, CFEngine en Python scripting.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!