Redactie - 08 oktober 2012

De business ethiek na EASI2010


Met de definitieve gunning van de raamovereenkomsten voor het cluster Rekencentrum hardware is het programma EASI2010 (Europese Aanbesteding Samenwerking ICT) afgerond.

Een aantal IT-leveranciers, systeem integratoren en resellers hebben mooie deals weten te scoren dankzij EASI2010. Maar er waren ook verliezers die net niet een gunning kregen. De meeste partijen berusten daarin, maar sommigen probeerden hun gelijk via een kort geding bij de rechter te halen. Zo startte in de zomer van 2011 Dell en Scholten Awater een kort geding tegen EASI2010 omdat deze de opdracht voor werkplekken aan IT-leverancier Fujitsu had gegund. Deze opdracht was goed voor 25 miljoen euro. Dell zag af van het kort geding om de goede relatie met de ministeries in stand te houden.

Scholten Awater toog wel naar de rechtszaal die bevolkt was met mannen van middelbare leeftijd uit het IT-kanaal. Ik was toen ook een van de toeschouwers die zag hoe de advocaat van Scholten Awater beweerde dat Fujitsu de zakelijke L20T-3 LED display monitor, die in de deal zat, niet beschikbaar zou zijn. Theo Willems, directeur Scholten Awater, nam een 'consumentenversie' van de Fujitsu L20T-3 LED display monitor mee naar de rechtbank en deed er een demonstratie mee die me deed denken aan Amazing Discoveries. De advocaten van Fujitsu en EASI2010 zeiden op hun beurt dat de zakelijke monitor van Fujitsu wel bestaat en dat Fujitsu voldeed voor het perceel Werkplekken. De rechter gaf Fujitsu gelijk.

In de zomer van 2012 was er weer een kort geding, aangespannen door dataopslagdienstverlener i3 groep tegen de voorgenomen gunning van de overheidsaanbesteding EASI2010 Cluster Rekencentrum hardware. IT-dienstverleners Scholten Awater, SCH, Protinus en PQR kregen toen de overheidsbesteding cluster Rekencentrum hardware van EASI2010. Deze deal is goed voor tientallen miljoenen euro's. i3 maakte onder andere bezwaar tegen de gunning aan Protinus IT, een bedrijf dat met onderaannemers samenwerkt rond de levering van hardware.  i3 beweerde dat Protinus IT geen EMC partner is. Protinus zei dat het EMC oplossingen levert via de gecertifieerde partner en onderaannemer E-Storage. i3 groep verloor het kort geding.

Natuurlijk is het een recht om een kort geding aan te spannen als iemand zich teniet voelt gedaan. Nederland is tenslotte een rechtsstaat. Maar de kort gedingen rond de EASI2010 aanbestedingen toont aan de het business klimaat aan de bovenkant van de IT-channel harder is geworden. Zeker als het gaat om aanbestedingen bij overheden en semi-overheden, want ondanks de crisis is er geld nodig voor nieuwe IT-infrastructuur. De EASI2010 organisatie, die voor de IT-vakpers niet altijd even goed bereikbaar was, lijkt zijn werk goed hebben gedaan. De aanbestedingen waren niet alleen weggelegd voor gevestigde IT-leveranciers, maar ook voor nieuwe partijen zoals Protinus IT, waardoor kleinere IT-leveranciers zoals E-Storage konden profiteren van een overheidsorder.
   

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!