Kies voor open cloud platform en diensten
14-11-2012

Kies voor open cloud platform en diensten


De komende jaren blijft de groei van IT-bestedingen in Nederland achter vergeleken met de rest van West-Europa. Er wordt minder besteed aan hardware en outsourcing. Maar er is een lichtpunt: de vraag naar cloud diensten groeit jaarlijks met tientallen procenten.

De vraag naar cloud diensten in Nederland stijgt dit jaar met 20 procent aldus onderzoeksbureau Gartner. In 2013 en 2014 groeit de markt voor cloud diensten in Nederland met respectievelijk 30 en 40 procent. Dat zijn bijvoorbeeld diensten zoals e-mail, online backup, security, crm, virtuele desktops & servers en telefonie. Ook verticale cloud diensten zijn in opkomst, zoals voor banken, de maakindustrie en human resources (HR) afdelingen. Voor IT-dienstverleners dus de uitgelezen kans om hierop in te springen. Cloud services zijn het alternatief voor klassieke IT-outsourcing en on-premise technologie. De vraag is dan wat voor cloud diensten ze gaan bieden en op welk platform? Moeten ze dit doen vanuit hun eigen datacenter of via een service provider?

De vraag is ook wat de IT-manager, CIO of andere IT-beslisser wil. Komende jaren worden IT-budgetten over meerdere afdelingen verspreid, zo voorspelt Gartner. Dat komt doordat sales- en marketingafdelingen vaker IT-diensten, zoals crm en business analytics, inkopen. De IT-oplossingen moeten de business concreet ondersteunen en leiden tot betere bedrijfsresultaten en hogere productiviteit.

IT-dienstverleners krijgen daardoor met verschillende soorten IT-beslissers te maken die gaan bepalen of ze cloud diensten gaan afnemen, in hybride, publieke of private vorm. De beslisser van nu ziet cloud als een pure kostenbesparing. Maar doordat er steeds meer geavanceerde cloud diensten komen wordt de cloud binnen een paar jaar gezien als een alternatief dat niet alleen zorgt voor kostenbesparingen, maar ook voor innovatie van business processen en markten. Voor de IT-dienstverlener ligt er een taak om een pakket van cloud diensten samen stellen dat de business van de klant kan ondersteunen.

De vraag is op welk platform de IT-dienstverlener cloud diensten kan bieden. Er is steeds meer keuze. Veel IT-leveranciers bieden zelfontwikkelde cloud platformen aan, zoals Apple, Microsoft, Amazon en Google. Grote applicatieleveranciers hebben zelfgebouwde cloud-omgevingen zoals Oracle Cloud of de SAP Cloud divisie. De open source gemeenschap propageert een open cloud, zoals Red Hat. IT-distributeurs willen ook een rol spelen in de groeimarkt die cloud heet. Zo biedt IT-distributeur Copaco het 2tCloud platform waarmee IT-dienstverleners snel kant-en-klare cloud diensten kunnen uitrollen.

Er is keuze zat. Het gaat er nu om welk cloud platform de komende jaren schaalbaar en flexibel is om de cloud diensten op maat en met een hoog serviceniveau aan te bieden. Vanuit het perspectief van een IT-dienstverlener en eindgebruiker lijkt het mij verstandig om te kiezen voor een cloud platform waarmee klanten snel en flexibel cloud diensten kunnen afnemen die leiden tot een verbetering en ondersteuning van de business. Dat zal niet alleen gebeuren met ‘simpele cloud diensten’ zoals e–mail of storage. Maar ook op het gebied van missie-kritische applicaties, zoals informatie management en business analytics. Er is dan duidelijk behoefte aan een flexibel cloud platform met zoveel mogelijk open standaarden en API-koppelingen waarop diverse diensten kunnen worden aangeboden. Met een dergelijk platform kan de IT-dienstverlener zijn klanten het best kan bedienen.Terug naar nieuws overzicht