Surf mee van hardware naar software focus
16-12-2012

Surf mee van hardware naar software focus


Steeds meer grote hardware leveranciers, die nauw samenwerken met channel partners, verschuiven hun business richting software. Hierbij bieden ze een geïntegreerd aanbod van IT-oplossingen. Dat is goed nieuws voor betrokken resellers en systeem integratoren.

De verkoop van softwarepakketten zitten in de lift, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau IDC. In 2009 was deze markt goed voor 307 miljard dollar en in 2012 is dat gegroeid naar 375 miljoen dollar. In 2016 wordt er een omzet verwacht van bijna 500 miljard dollar. Dat is goed nieuws voor resellers die meer software willen verkopen. Van elke 5 dollar die aan IT wordt uitgegeven is 1 dollar bestemd voor software, aldus IDC. De groei van de software business wordt onder andere gestimuleerd door innovaties van partijen zoals Google en Amazon. En niet te vergeten Apple die software en hardware in zijn producten zo integreert dat het zorgt voor een hoge performance.

HP Autonomy
Veel grote hardware leveranciers zien nauwelijks groei met hun aanbod van pc’s, servers en storage. Zo is HP van plan met software een grote speler te worden op het gebied van cloud computing en Big Data. Hierbij is bijvoorbeeld een rol weggelegd voor het overgenomen Autonomy. HP moest 8,8 miljard dollar op Autonomy afschrijven, maar de technologie wordt verder wordt ontwikkeld voor Big Data, security, en cloud computing.

Cisco
John Chambers, ceo van netwerkleverancier Cisco dat grotendeels via channel partners verkoopt, wil de komende jaren een sterke speler worden met software en services met als doel de grootste IT-leverancier van de wereld te worden. Inmiddels zet het meer dan 6 miljard dollar om met software en Cisco wil daarin verder groeien. Er is meer software nodig om alle hardware, zoals mobiele apparatuur, te beheren zo is de visie.

Intel, IBM, Dell
Die visie wordt gedeeld door Intel, die de laatste jaren veertien software bedrijven kocht, zoals security leverancier McAfee. Inmiddels heeft Intel duizenden softwarespecialisten in dienst. Een uiteraard heb je IBM die regelmatig grote overnames doet onder andere op het gebied van business analytics. Hardware leverancier Dell heeft tegenwoordig een aparte software divisie die meer dan 1 miljard dollar omzet haalt.

EMC VMware initiatief Pivotal
Een recent voorbeeld van een gecombineerde hardware & software business is het Pivotal Initiative dat technologie van EMC en VMware combineert. In het Pivotal Initiative zijn VMware's platform-as-a-service (PaaS) oplossingen en EMC's big data oplossingen ondergebracht. VMware brengt een aantal van zijn onderdelen in Pivotal Initiative, zoals Cloud Foundry, de in-memory database van GemStone, big data analyse software van Cetas en de Java programmeersoftware van SpringSource. Vandaaruit worden infrastructuur oplossingen aangeboden ter ondersteuning van applicaties ie gebruik maken van cloud, mobility en big data technologie.

Alle bovengenoemde bedrijven hebben partnerprogramma’s. Dit een kans voor resellers om mee te liften in de groeimarkt die software heet.

Terug naar nieuws overzicht