In the mix

In the mix

In the mix

31-05-2013

In the mix

De IT Business verandert in rap tempo door zowel technologische als economische veranderingen. Door de komst van cloud, mobile, big data en social business komt het klassieke transactionele model verder onder druk. Steeds meer resellers maken zich op voor transformatie naar meer winstgevende diensten zoals cloud. Uiteraard valt er te verdienen met dozen schuiven als je de schaalgrootte hebt van partijen zoals Scholten Awater, Central Point, SCC, Insight en Bechtle. Maar er zijn hier en daar bij andere resellers ‘issues’ te bespeuren. Het beste is dan orde op zaken te stellen, zoals Detron dat nu doet. Die optimaliseert nu de onderdelen Issue en MSA-ICT en verkoopt de traditionele telecombusiness Esprit aan Ziggo.

Feit is dat de cloud de manier van zaken doen verandert. Klanten kiezen voor cloud diensten vanwege de lagere kosten, zoals een maandfactuur in plaats van een grote investering ineens. Cloud diensten worden vanuit gevirtualiseerde datacenters aangeboden door een combinatie van partijen zoals reseller, hoster en leverancier. Er komen steeds meer specifieke partnerprogramma’s voor hosters en service providers, bijvoorbeeld van VMware, HP, IBM, EMC en Veeam. Softwareleveranciers haasten om de overstap te maken naar online aanbod in navolging van Google, Salesforce.com en Microsoft.

Maar zonder hardware, software en diensten is er geen cloud. Veel resellers kunnen daarop in spelen met het bieden van converged infrastructure oplossingen van onder andere HP, Dell, Oracle, IBM, Fujitsu, NetApp en VCE, een alliantie van EMC en Cisco. Met een cloud infrastructure aanbod kunnen channel partners cloud provider worden, zoals in dit nummer staat beschreven hoe IT-dienstverlener Simac een HP cloud provider werd.

Overigens willen veel organisaties nog steeds een on-premise gebaseerd datacenter ofwel een private cloud. Ze willen dus niet alles uitbesteden of migreren naar de cloud. Daarom loopt het nog niet overal storm in de vele oude en nieuwe datacenters van Nederland, waar nog vaak sprake is van overcapaciteit. Net als de supermarkten wordt er scherp geconcurreerd op de prijs. Voor resellers is dit een uitgelezen kans om enerzijds met datacenterdienstverleners samen te werken maar ook anderzijds zelf de datacenters te voorzien van netwerken, servers, storage, software en power & cooling.

Een interessante ontwikkeling is dat IT-leveranciers al jaren en in toenemende mate elkaars markten betreden. Ze bieden steeds vaker een mix van hardware, software en diensten. Kijk maar naar Oracle dat sinds de overname van Sun hardware voor datacenters verkoopt en zich wil nestelen tussen partijen zoals HP, IBM en Dell. Cisco zit ook al een tijdje in de servermarkt met zijn UCS oplossingen. Microsoft verkoopt tegenwoordig eigen tablet hardware. Overigens doen niet alleen IT-leveranciers hun van diensten ‘in the mix’. Door cloud computing en de economische crisis zie je resellers opeens systeem integrators of service providers worden.

Het zijn misschien opbeurende woorden in een moeilijke markt waar IT-projecten ‘on hold’ worden gezet en nieuwe investeringen worden uitgesteld. Maar stilstand is achteruitgang. Investeringen in nieuwe IT en het lef om grenzen te verleggen kunnen BV Nederland productiever, effectiever en uiteindelijk winstgevender maken.

Witold Kepinski, hoofdredacteur Dutchitchannel.nl

Terug naar nieuws overzicht