Redactie - 04 maart 2014

Belie Rozi: Krim crisis slecht voor Russische IT-bedrijven

 

De plotselinge stap naar annexatie van De Krim door Rusland zal leiden tot mogelijke sancties van de EU en de VS. Vrijwel iedereen in deze crisis is een verliezer. Naast het menselijk leed wordt het bedrijfsleven getroffen. Mochten er sancties komen dan is dat slecht voor bloeiende IT-bedrijven uit Rusland die in de EU en Noord-Amerika steeds meer zaken doen. Bij sancties zullen alle bedrijven onder de loep worden genomen, ook als ze hun bedrijf bijvoorbeeld in een EU-land hebben gevestigd. Vaak zitten er nog steeds kantoren in Moskou en St.Petersburg waar R&D, marketing en andere zaken worden geregeld. Om het sentiment bij de Russische IT-business te voelen is de CeBIT 2014 beurs in Hannover, dat begin maart wordt gehouden, een goed moment. Bijvoorbeeld bij de stand van Skolkovo, waar het afgelopen jaar ook niet alles volgens de boekhoudregels ging.

De situatie in de Oekraïne is ook spannend. Veel bedrijven uit de EU, waaronder uit Nederland, hebben ontwikkelaars aan het werk in steden zoals Lviv of in Donetsk, waar veel Russischtaligen wonen. Informeel hoorde ik van Nederlandse bedrijven dat ze aan medewerkers een pinpas hebben gegeven om bij invallen van lokale politie of overheden naar de bank te gaan om gedoe af te kopen. Dat geldt overigens ook in Rusland waar Russische IT-leveranciers bepaalde concurrenten het leven zuur maken door de politie of een ministerie (die hebben vaak hun eigen ordetroepen) er op af te sturen.

Rusland zelf heeft met de acties in de Krim zich getoond als een land dat doet waar die zin in heeft. Dat doen overigens andere grote machtige landen ook als het om invasies gaat. De Krim wordt geclaimd als onderdeel van Rusland. Historisch gezien is het ooit door een Tsarenleger in 1783 veroverd op de Turken die hun biezen moesten pakken. Net als veel andere zuid-Russische staten. Sinds 1954 is de Krim onderdeel van Oekraine.

Ik was zelf ooit in de Oekraïne voor een kleine twee weken tijdens het EK 2012. Het is een indrukwekkend land. De sfeer in Kiev was toen gemoedelijk en voor nog geen 50 eurocent had je een lekker halve liter bier. Als historicus bezocht in plaatsen zoals het Dynamo Kiev stadion, maar ook plaatsen waar vaak veel leed heeft plaatsgevonden, zoals de massamoord van nazi's op joden in Babi Jar, het museum ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, het monument rond de doelgerichte hongersnood van Lenin & co op de Koelakken en hun gezinnen. In Charkov, het oostelijk deel waar het Nederlands elftal er niet veel van bakte, was het eveneens interessant, waar ik zeer vriendelijk werd ontvangen door een gastgezin. In de avond zongen we bij de bbq mee op Russische Modern Talking dreun Belie Rozi, 'witte rozen' (dit liedje schijnt populair te zijn bij de Krim-Russen). Deze stad heeft, net als veel andere steden in het oostblok, veel geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen de hossende fans in de buurt van het indrukwekkende Derzhprom gebouw bij het Vrijheidsplein viel wel op dat Lenin nog altijd op zijn voetstuk staat. Armin van Buuren zorgde voor de beat. Ook tijdens mijn verblijf in Jalta op de Krim, waar Europa werd opgedeeld in het Westen en het Oostblok onder juk van Stalin, stond een standbeeld van Lenin en een monument met zijn decreten te pronken aan de Zwarte Zeekust. Vlakbij het Livadia paleis, waar de Conferentie van Jalta werd gehouden.

De Krim is overigens gewend aan oorlogen. In de 19de eeuw won een coalitie van Britten en Fransen het van de Russen tijdens de bloedige Krimoorlog. In Sevastopol heb je een indrukwekkende Panorama Museum over de Krimoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er ook hard gevochten tussen het Sovjet-leger en de Nazi’s. De Duitsers wonnen in 1942 de slag om Sevastopol, maar moesten na een paar jaar het veld ruimen. De vele Sovjet monumenten in Sevastopol zal ik altijd blijven herinneren. Ook dat er inderdaad veel Russen wonen. Maar ook Krim-Tartaren en Oekraïners. En vrijwel iedereen was vriendelijk, beleefd of soms een beetje stug. Je moest alleen oppassen bij het wisselen van je euro’s bij de geldwisselkantoren. En ja, als je informeel sprak dan vonden veel Oekraïners veel zaken corrupt en dat maffia-achtige clans vaak in steden en daarbuiten alles in handen hadden. De corruptie speelde zich vooral af op overheidsniveau, bijvoorbeeld bij de verkeerspolitie. Of de Berkut. In Kiev hebben ze sinds kort een museum van corruptie.

Ik kan wel zo doorgaan met alle herinneringen en historische feitjes, Ik hoop voor de alle mensen (Oekraïners, Russen, Tartaren en andere minderheden) dat deze crisis snel de-escaleert. Daarbij is de mensheid en de business het best mee gebaat. 

 
 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!