Redactie - 13 augustus 2014

Zes SDN-mythen ontrafeld

Bij veel baanbrekende technologische trends ontkom je er niet aan: mythen en verkeerde informatie. En dit is ook zeker het geval bij software-defined networking (SDN). Met alle geruchten rondom SDN is het net zo makkelijk om mee te gaan in alle kritische opmerkingen als in de hype over deze technologie. Daarom hieronder de zes meest voorkomende mythen rondom deze technologie – en hun ontrafeling.

1. SDN is alleen voor grote cloud-datacenters.

Sommigen beschouwen SDN als enkel en alleen geschikt voor grootschalige datacenters die publieke, private en hybride cloud-diensten aanbieden. SDN is echter voor datacenters van allerlei omvang. Het maakt configuratie, beheer en monitoren veel eenvoudiger en vereist dus minder IT-mankracht. Dit is zelfs nog essentiëler in kleinere organisaties die niet de IT-infrastructuur van een groot bedrijf hebben.

2. SDN-implementaties kosten banen.

SDN-omgevingen vereisen minder praktische inspanningen om ze te laten draaien in vergelijking met traditionele netwerkomgevingen. Maar dit betekent niet dat daardoor banen verdwijnen. Medewerkers zijn op andere gebieden inzetbaar, waardoor een bredere focus op innovatie en meer flexibiliteit bij het inspelen op nieuwe IT-uitdagingen mogelijk zijn.

3. Het draait gewoon om verlaging van CAPEX/OPEX.

Zelfs als dit waar zou zijn, wat is er dan verkeerd aan? SDN wordt gepromoot op basis van kostenbesparingen – dat klopt. Maar er zijn ook voordelen op de lange termijn. Organisaties kunnen veranderingen aan het netwerk snel implementeren, vlot inspelen op de behoeften van de business en nieuwe technologieën uitrollen zonder terug te hoeven komen op hardwareaankopen. SDN draait dus niet alleen om de kosten van vandaag, maar ook om de innovaties van morgen.

4. Ik heb al gevirtualiseerde servers geïnstalleerd. Mijn werk zit erop.

Het principe van servervirtualisatie doortrekken naar het netwerk – door traditionele, aparte hardware te vervangen door een flexibeler gevirtualiseerde netwerkinfrastructuur –, zorgt voor nog meer waardevolle voordelen. Terwijl het netwerk meer servergericht wordt, maakt SDN het mogelijk het netwerk uit te breiden naar de server. Ook biedt het helder beheer en inzicht in verkeer tussen servers. En wie wil er nu niet meer inzicht en controle?

5. SDN implementeren, betekent je gehele datacenternetwerk in één keer vervangen.

Je zou je volledige netwerkinfrastructuur in één dag kunnen vervangen door een SDN-omgeving. Maar dat is geen keiharde eis voor een succesvolle SDN-implementatie. Er zijn veel verschillende manieren om te migreren van een traditionele netwerkinfrastructuur naar SDN. Denk aan het selecteren van SDN-devices als onderdeel van je bestaande hardwarevervangplan. Of SDN implementeren op het moment dat nieuwe apparatuur is toegevoegd voor nieuwe projecten of groei van de infrastructuur. SDN gaat makkelijk samen met bestaande netwerktechnologieën. En implementeren in fases kan een last van je schouders nemen.

6. SDN is er nog niet klaar voor.

SDN is op dit moment al meer dan zomaar een hype of een bètatechnologie. In productieomgevingen is het al ingeburgerd en de grote netwerkpartijen leveren het regelmatig. Zelfs de leveranciers met veelal eigen hardware in de markt zijn al begonnen met de introductie van SDN-apparatuur. En dit is geen preventieve poging om het belang van SDN te minimaliseren voor de toekomst van netwerken door te impliceren dat het zomaar weer een netwerktechnologie is. Nee, het is een erkenning dat SDN het netwerklandschap verandert en daarom een essentieel onderdeel is van elk toekomstig businessmodel.  

Rein de Jong, Sr. Regional Sales Manager Benelux van Brocade

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!