Sommige Amerikaanse techbedrijven overtreden EU-privacyafspraken
14-08-2014 | door: Nick van Duyn
Deel dit artikel:

Sommige Amerikaanse techbedrijven overtreden EU-privacyafspraken

Vermoedelijk houden minstens dertig Amerikaanse bedrijven zich niet aan de privacyafspraken die de data van Europese burgers dienen te beschermen.

Zo vertelt het  Amerikaanse Center for Digital Democracy (CDD). Naar aanleiding van een klacht die is ingediend bij de Amerikaanse consumentenwaakhond, de Federal Trade Commission (FTC). Zo zouden Onder meer Adobe en AOL de persoonlijke informatie van Europeanen "verzamelen, gebruiken en delen zonder dat zij daar van op de hoogte zijn, en zonder hun toestemming".

Certificaat
De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben afspraken gemaakt in de zogenoemde International Safe Harbor Principles. Volgens deze afspraken mag de Europese data worden opgeslagen in de VS, echter alleen als dezelfde regels voor privacy en bescherming van persoonsgegevens gelden als in Europa.Deze afspraken dateren van 1995 en zijn echter niet bindend, daarnaast kunnen bedrijven zichzelf laten certificeren. Zo beschikken ook de bedrijven die door de CDD worden bekritiseerd over zo'n certificaat.
"De V.S. blijft falen in het houden van zijn privacybelofte aan Europa", aldus CDD-directeur Jeff Chester. "In plaats van er voor te zorgen dat de V.S. zich houdt aan zijn toezeggingen, blijkt uit ons onderzoek dat er weinig overzicht en handhaving is door de FTC."

Aanbevelingen
Vanwege de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden zijn de afspraken hevig bekritiseerd door onder andere EU-commissaris Viviane Reding (Justitie en mensenrechten), die Safe Harbor na de onthullingen als "gebrekkig" bestempelde. De Europese Commissie deed vervolgens dertien aanbevelingen om de afspraken te verbeteren, en verwachtte van de Amerikaanse overheid dat het voor deze zomer met oplossingen zou komen.

Eind juni verklaarde de VS de online privacy van Europese burgers op dezelfde manier te zullen behandelen als die van haar eigen burgers bij online afluisterpraktijken. Eurocommissaris Reding reageerde destijds terughoudend. "Woorden doen er pas toe als ze in de wet worden gezet", aldus Reding. "Wij wachten op de wetgevende stap."

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security