Wouter Hoeffnagel - 22 augustus 2014

'Budgetten voor IT-beveiliging stijgen dit jaar met 8%'

Bedrijven vergroten dit jaar hun investering in beveiliging. Gartner verwacht dat organisaties in 2014 8% meer geld uitgeven aan beveiliging dan in 2013. Bedrijven zouden zich namelijk steeds bewuster worden van digitale dreigingen waarmee zij te maken kunnen krijgen.

Vorig jaar gaven bedrijven wereldwijd nog zo'n 65,9 miljard dollar uit aan IT-security. Dit jaar groeien de uitgaven aan digitale beveiliging naar verwachting tot 71,1 miljard dollar, een stijging van 8%. Ook voor volgend jaar verwacht Gartner een flinke toename te zien van het budget dat beschikbaar is voor security-oplossingen. Gartner verwacht dat in 2015 de uitgaven met 8,2% zullen stijgen.

Democratisering van beveiligingsdreigingen
Lawrence Pingree, onderzoeksdirecteur bij Gartner, stelt dat 2013 in het teken stond van de democratisering van beveiligingsdreigingen. Deze democratisering is veroorzaakt door de brede beschikbaarheid van malafide software, ook wel malware genoemd, en infrastructuur die nodig is om geavanceerde cyberaanvallen op te zetten. Bedrijven zijn zich door deze ontwikkeling steeds bewuster geworden van het risico dat zij lopen.

Gartner identificeert ook een aantal andere trends. Het bedrijf verwacht dat in 2015 ongeveer 10% van alle IT-beveiligingsoplossingen gericht op het bedrijfsleven wordt geleverd via de cloud. Daarnaast voorspelt Gartner dat de regelgeving rond IT-beveiliging vanaf 2014 flink zal worden aangescherpt. Met name in West-Europa en Azië zou dit het geval zijn.

Beveiligingspakketten
Vanaf het eind van 2015 verwacht Gartner dat maar liefst 30% van de producten die zijn gericht op het beveiligen van infrastructuur wordt aangeschaft als onderdeel van een breder beveiligingspakket. In 2018 zou de helft van alle organisaties daarnaast beveiligingsbedrijven inzetten die gespecialiseerd zijn in het beveiligen van data, risicomanagement voor beveiligingsdreigingen en security infrastructure management.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!