In de lift
01-09-2014
Deel dit artikel:

In de lift

De economische groei is terug en bij ons is dat ook duidelijk te merken aan de omzet van licenties en subscriptions. Voor mij is het nog niet helemaal duidelijk of dit komt omdat uitgestelde investeringen nu toch loskomen, of omdat er verouderde systemen volgens planning worden omgezet naar open-source omgevingen.

Een onderzoek uit 2012 toont aan dat nog maar eenderde van de oude Unix-systemen uitgefaseerd is naar een Linux-omgeving. Er mag worden aangenomen dat bij verdere vervanging ook grotendeels Linux-systemen worden aangeschaft.

Gelukkig gebeurt er meer goeds: we zien dat het weer makkelijker wordt om gewenste limieten te krijgen bij onze kredietverzekeraar. En misschien nog belangrijker is dat de gemiddelde ‘ratings’
van de bedrijven weer beginnen op te lopen. Een teken dat er weer winstgroei bij onze afnemers bestaat. Zelfs hebben we de eerste tekenen gezien van actieve nieuwe investeringen door ABN/AMRO in onze industrie met risicodragend kapitaal.

Ik constateer het voorzichtig, want ik heb het niet zo op de rol die ze hebben gespeeld, en misschien is en blijft het bij lippendienst. Maar toch, ze willen weer meedoen bij een aantal grote trajecten en hebben daar een commitment voor afgegeven. 

Eerst nog even terug naar het Internet of Things (IoT) en de Open Source Think Tank in Napa. De belangrijkste punten die we daar hebben gezien is dat de IoT gaat zorgen voor een nieuwe tak in onze industrie. Zowel zakelijk als bij de consument. Vaak ook wordt privéapparatuur in de werkomgeving gebruikt. En hoe meer op het internet aangesloten wordt, hoe groter de risico’s van misbruik. 

Natuurlijk kunnen we prachtige firewalls gaan toepassen en ‘endpoint internet security’, maar hoe gaan we dat doen met aangesloten apparaten die uit kostenoverwegingen een 4- of 8 bit-processor bevatten? Tevens gaat het aangesloten volume zorgen voor een explosieve groei van de hoeveelheid data over het internet. Nieuwe producten zoals
Raspberry-Pi gaan een belangrijke rol vervullen in het lokaal (bijvoorbeeld in huis) coördineren van beveiliging en de datastroom. Ongetwijfeld gaan we hiervoor een standaard krijgen, die nu misschien al wel ontwikkeld is, maar nog niet de status heeft.

Maar OpenStack heeft zijn plek in onze industrie inmiddels al wel veroverd, en sterker nog, ‘het besturingssysteem van de toekomst’ mag rekenen op veel meer en snellere aandacht dan we in eerste instantie verwacht hadden. Samen met één van onze partners ‘Fairbanks’ hebben we het initiatief genomen om een onafhankelijk OpenStack-event te gaan organiseren net na de zomer waarbij iedereen die interesse heeft in de oplossingen of producten gerelateerd aan OpenStack welkom is. Direct hebben zich al Platinum-sponsoren aangemeld: SUSE en Red Hat en een aantal Gold-sponsoren zoals Cloud VPS, EVault en Dell Software. Op 19 september organiseren we samen met deze leveranciers dit unieke evenement in ‘t Spant in Bussum. Een locatie die groter is dan aanvankelijk gepland, aangezien ook het aantal geïnteresseerde deelnemers boven verwachting bleek te zijn. Al met al zo net voor de vakantieperiode positieve resultaten uit de eerste helft van 2014, met prima vooruitzichten voor de tweede helft. We moeten het alleen nog even waarmaken met zijn allen.

Erik Monninkhof, directeur Dupaco Distribution

Terug naar nieuws overzicht
Cloud