Hillary Clinton: Amerikaanse overheid moet cyber surveillance beleid heroverwegen
01-09-2014 | door: Witold Kepinski

Hillary Clinton: Amerikaanse overheid moet cyber surveillance beleid heroverwegen

De Amerikaanse overheid moet zijn cyber surveillance beleid heroverwegen in de nasleep van het Edward Snowden-NSA spionage schandaal, aldus de Amerikaanse politica en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Ze sprak dit uit tijdens het Open SDX Summit evenement van storage-leverancier Nexenta in San Francisco.

Clinton vindt dat er behoefte is aan een wereldwijde overeenkomst over bewaking en informatie van datam en hoe dit allemaal moet worden gebruikt. Ze steunt president Obama en het Congres, maar gelooft dat het beleid van de regering inzake het toezicht en het verzamelen van gegevens moeten worden herzien.

Clinton zeit dit in gesprek met Nexenta CEO Tarkan Maner, die haar vroeg om te spreken over de gevolgen van het zogenaamde 'Snowden Effect'. Dat effect is dat sommige buitenlandse regeringen, zoals China, producten van Amerikaanse techbedrijven als gevolg van de overheidspionage vaker vermijden. "We moeten duidelijk aan andere landen kenbaar maken dat onze tech bedrijven geen onderdeeldeel van onze regering uitmaken", aldus Clinton.

Clinton is een potentiële presidentskandidaat voor de verkiezingen in 2016. Ze was goed op de hoogte wat er gebeurd in Silicon Valley, met name op gebieden als big data en software-gedefinieerde netwerken. Dat is goed voor de productiviteit van diverse branches, van gezondheidszorg tot productie van energie, zei Clinton.

Verder maakte Clinton zich sterk voor meer vrouwen in de IT en aanpak van grote IT-bedrijven die hun geld in het buitenland hebben geparkeerd en daarna repatriëren zonder daarover belasting te betalen. Ook is ze geïnteresseerd in het herzien immigratieregels: 40 procent van de Fortune 500-bedrijven zijn gestart door immigranten. "De rol die allochtonen spelen in de technologie is ongeëvenaard."

WK 

Terug naar nieuws overzicht
Security