SUSE groeit verder met cloud en OpenStack
13-09-2014 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

SUSE groeit verder met cloud en OpenStack

SUSE is bekend van zijn open source gebaseerde SUSE Linux Enterprise Server (SLES), dat meer dan 9000 gecertificeerde applicaties ondersteunt. De softwareleverancier, een autonome business unit van de Attachmate Group, doet echter veel meer en biedt zijn klanten ook een cloudplatform. SUSE Cloud 4.0 ((gebaseerd op OpenStack) ondersteunt verschillende hypervisors, zoals VMware vSphere, Microsoft Hyper-V en Citrix Xen server. “Resellers en service providers kunnen met SUSE Cloud bij hun klanten een private cloud implementeren en al naar gelang behoefte de rekenkracht, opslag, databases en netwerken uitbreiden”, aldus Ronald de Jong, Vice President EMEA Sales SUSE.

SUSE zit volgens Ronald de Jong in de lift sinds moederbedrijf Novell in 2011 werd overgenomen door The Attachmate Group. De activiteiten werden opgesplitst en ondergebracht in vier zelfstandige divisies: Attachmate, Novell, NetIQ en SUSE. Het enige wat deze bedrijven delen is administratie, HR en IT-systemen. “The Attachmate Group heeft SUSE als apart bedrijf neergezet en dat heeft ons geen windeieren gelegd. We zijn nu een winstgevend bedrijf. Dat komt natuurlijk door onze dienstverlening en innovaties, maar zeker ook door onze samenwerking met toegewijde resellers die op hun beurt worden ondersteund door een ervaren team van sales- en services medewerkers. SUSE is in de markt bekend als een goed merk met steeds meer gebruikers. SUSE heeft door het succes van de laatste jaren nieuwe kantoren geopend in Denemarken, Oostenrijk, Noorwegen, Dubai, Oekraïne, Brazilië en Mexico. Het kantoor in Nederland bevindt zich in Alphen aan den Rijn en in België hebben we een kantoor in Brussel. Onlangs is Leslie Carré aangesteld als nieuwe Account Executive België. We zullen meer Belgische medewerkers aannemen, zoals pre-sales medewerkers. België is belangrijk voor SUSE Benelux, het land doet 30 procent omzet van de totale Benelux omzet.”

Icehouse

Om te blijven groeien is SUSE zich de laatste paar jaar steeds meer aan het differentiëren in zijn productaanbod, aldus Ronald de Jong: “Negentig procent van onze omzet komt uit ons besturingssysteem SUSE Linux Enterprise Server. Veel SAP erp-applicaties en SAP HANA in-memory oplossingen draaien hierop. Onlangs heeft IT-dienstverlener Intenzz aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) een SAP HANA in-memory oplossing geleverd die op SUSE Linux Enterprise Server in combinatie met HP hardware draait.”

Maar op lange termijn wil SUSE zich meer differentiëren, vervolgt De Jong. “Daarom hebben we twee jaar geleden SUSE Cloud met ondersteuning voor OpenStack geïntroduceerd. Ontwikkelingen op dit gebied staan niet stil. Inmiddels hebben we SUSE Cloud versie 4.0 aangekondigd,  voor resellers beschikbaar bij IT-distributeur Dupaco. SUSE Cloud is een geautomatiseerd cloudmanagementplatform, gebaseerd op OpenStack dat snelle ingebruikname en eenvoudig beheer van een ‘Infrastructure-as-a-Service (IaaS)’ private cloud mogelijk maakt.. SUSE Cloud is geïntegreerd in SUSE Studio en SUSE Manager, en geeft organisaties de mogelijkheid applicaties en workloads snel in gebruik te nemen, aan te passen en te beheren via private en publieke clouds. SUSE Cloud 4.0 is gebaseerd op de laatste OpenStack versie Icehouse en biedt nu nog betere ondersteuning voor VMware omgevingen. Daarnaast is het as-a-Service model van SUSE Cloud uitgebreid met een database, een firewall en load-balancing. SUSE Cloud automatiseert High Availability configuraties en het uitrollen van bedrijfskritische cloud services.”

SUSE Storage


“Het cloudplatform biedt ook volledige ondersteuning voor Ceph, waarmee grote schaalbare storageclusters met standaard hardware gebouwd kunnen worden”, aldus de Jong. “SUSE Cloud 4.0 is gebaseerd op OpenStack Icehouse en wordt aangevuld met de gratis Ceph gedistribueerde object storage- & bestandssysteemtechnologie en het Crowbar cloud deployment framework. SUSE storage is het alternatief voor de bestaande storageleveranciers die de hardware als uitgangspunt hebben. SUSE gedistribueerde storagesoftware koppelt en gebruikt alle beschikbare servers en storagehardware waardoor één grote storage array ontstaat. SUSE Cloud is een echte software defined storage-oplossing op basis van het schaalbare Ceph.”

Meer en verbeterde functionaliteitSUSE Cloud 4.0 heeft veel nieuwe, waardevolle functies, die niet in de gratis downloadbare OpenStack distributie zitten. Daarom is SUSE Cloud 4.0 interessant voor organisaties die graag volledige OpenStack support willen hebben”, aldus De Jong. “We bieden bijvoorbeeld installatiehulp, binnen 20 minuten heb je een ‘live’ OpenStack omgeving. Deze uitgebreide support heb je niet als je de gratis downloadbare versie gebruikt. SUSE Cloud biedt ondersteuning voor alle belangrijke hypervisors en applicaties die je erop wil draaien. SUSE Cloud 4.0 biedt nu volledige ondersteuning voor VMware vSphere. SUSE levert open source gebaseerde oplossingen en wil ook zo open mogelijk zijn in de markt. Veel klanten vinden dat fijn, die willen OpenStack met VMware combineren. Of met Citrix Xen en Microsoft Hyper-V. Zij krijgen zo de beschikking over een goed werkende OpenStack omgeving met alle functionaliteit die zij nodig hebben. Grote bedrijven in de automotive markt en service providersgebruiken al SUSE en OpenStack. Nu overwegen ze over te stappen naar SUSE Cloud, omdat ze de OpenStack versie met support willen.

Partners

Partners zijn belangrijk voor SUSE. We werken nauw samen met Intel rond de beveiliging van OpenStack in combinatie met hardware en de manier waarop je dat het beste kan inrichten. SUSE en Intel organiseren op 26 november een workshop over hardware en OpenStack security. SAP is al eerder genoemd. In het najaar organiseren we SAP-SUSE workshops. SUSE, SAP, HP en Intenzz nemen op 21 oktober hun klanten mee voor een SAP HANA Study Tour in de SAP Walldorf Partner Portal in Duitsland. In samenwerking met SAP, VMware en Trend Micro organiseren we op 4 november ook nog een SAP Datacenter Study Tour in Walldorf.”

OpenStack

SUSE is Platinum Sponsor van de OpenStack Conference Benelux, die op 19 september in ‘t Spant! in Bussum wordt gehouden. IT-beslissers en channel partners zijn van harte uitgenodigd om de gratis toegankelijke conferentie te bezoeken. De Jong: “We organiseren de OpenStack conference samen met Dupaco Distribution en Fairbanks. SUSE is Platium sponsor geworden, want we zijn een van de leading OpenStack partijen in de markt. SUSE’s Alan Clark, tevens voorzitter van de OpenStack Foundation, opent de OpenStack conference met een keynote. Daarnaast geeft hij een sessie over SUSE technologie.In de middag verzorgt SUSE EMEA Cloud Expert Simon Briggs een meer technische SUSE Cloud sessie. We zien dat steeds meer klanten serieus kijken naar SUSE Cloud en er lopen momenteel een aantal OpenStack proof of concepts met SUSE Cloud.“

Linux patchen zonder downtime

De Jong verwacht dat meer eindgebruikers op SUSE Linux en Cloud zullen overstappen, onder andere vanwege de vernieuwde technologie. “We introduceerden onlangs kGraft for Live Patching van Linux kernels. Deze oplossing heeft SUSE zelf ontwikkeld en aan de OpenSource Community beschikbaar gesteld.Met kGraft for Live Patching kan je Linux kernels live patchen zonder enige vorm van downtime. Je hebt al UNIX–varianten die dit hebben, maar nu biedt SUSE deze mogelijkheid voor Linux-platformen. IT-afdelingen kunnen hun workloads nu op altijd beschikbare Linux servers zetten.” 

WK

Terug naar nieuws overzicht
Software