Amsterdam Internet Exchange haalt snelheid van meer dan 3 Tbps
15-09-2014 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Amsterdam Internet Exchange haalt snelheid van meer dan 3 Tbps

De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) heeft de grens van 3 Terabits per seconde (Tbps) aan Internetverkeer doorbroken. Deze mijlpaal illustreert de leidende positie van het Amsterdamse peering platform binnen de IXP markt. Met bijna 700 aangesloten nationale en internationale partijen is AMS-IX momenteel de grootste Internet exchange ter wereld. Op zondagavond 14 september werd voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis de piek van 3 Tbps (3000 Gbps) gehaald. Ter vergelijking: in september 2013 was deze snelheid nog 2.4 Tbps.

Voor deze groei zijn verschillende redenen aan te wijzen. De toename in videoverkeer, cloud toepassingen, online gaming en Internettoegang via mobiele apparaten is al een paar jaar gaande en deze vormen van online verkeer stijgen steeds explosiever. Voorbeelden van gaming partijen die in het afgelopen jaar zijn aangesloten, zijn Wargaming Interactive van het bekende spel World of Tanks en Riot Games die achter League of Legends zit.

“Wij zijn trots dat we deze mijlpaal hebben bereikt”, zegt Job Witteman, CEO van AMS-IX. “Het afgelopen jaar hebben zich opnieuw grote, internationale partijen bij ons aangesloten voor wie het Internet van vitaal belang is. Het dataverkeer dat via ons wordt uitgewisseld, blijft alsmaar groeien. In september 2010, bij het bereiken van de 1 Tbps grens, had ik niet gedacht dat we nu al deze 3 Tbps grens zouden doorbreken. Het laat zien dat de continue uitbreiding van ons netwerk, zowel qua aangesloten partijen, als locaties en technische ondersteuning zijn vruchten afwerpt.”

Terug naar nieuws overzicht