IaaS is op zijn best met OpenStack en applicatie bewuste infrastructuur
22-09-2014 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

IaaS is op zijn best met OpenStack en applicatie bewuste infrastructuur

Netwerkleverancier Cisco zegt steeds gebruik te maken meer open source software zoals het OpenStack cloudplatform. Volgens Cisco biedt OpenStack een goed fundament voor Infrastructure as a Service (IaaS) met daarop een applicatie bewuste infrastructuur. Dit zei Marc Samsom, verantwoordelijk als datacenter lead bij Cisco Nederland in zijn presentatie ‘OpenStack, IaaS en de toekomst van applicatie bewuste infrastructuur’ tijdens de OpenStack Benelux Conference in Bussum. 

Volgens Samsom maakt Cisco voor zijn producten veel gebruik van open source software, zoals SourceFire IPS, IronPort en The Apache Software Foundation. “Cisco vindt de cloud het beste platform voor applicatie developement. Cisco werkt daarbij met OpenStack als een platform voor Cisco applicaties zoals Cisco IT, Voice, WebEx. Met OpenStack heb je een netwerk als control point. We zien steeds meer klanten OpenStack gebruiken, zoals IT-bedrijven, onderwijsinstellingen, telco’s en diverse branches zoals filmindustrie en defensie.”

InterCloud

OpenStack is onderdeel van het Cisco InterCloud initiatief. Cisco InterCloud, onderdeel van het Cisco One-platform, is infrastructuursoftware die hybride clouds ondersteunt. Daarbij kunnen organisaties naar behoefte hun werklasten eenvoudig en veilig combineren met en verplaatsen tussen publieke en private clouds, inclusief de data en applicaties. Ook alle bijbehorende netwerk- en beveiliging policies worden daarbij meegenomen. Met Cisco InterCloud kunnen organisaties en cloud providers interoperabele en veilige hybride cloud omgevingen opzetten over meerdere publieke en private clouds. Applicatie-omgevingen kunnen draaien over zowel de eigen bedrijfsnetwerken en publieke clouds. Samsong: Cisco InterCloud is een netwerk van clouds gebaseerd op open standaarden en open source. Met Cisco cloud services en applicaties bouwen we met partners een wereldwijde cloud. Samsom: "Cisco InterCloud werkt met open source software zoals Red Hat, SUSE en Canonical voor applicatie ondersteuning.”

Application-Centric Infrastructure (ACI)

Cisco Intercloud zorgt dat systeem administrators en applicatie development teams nauwer kunnen samenwerken, vervolgt Samsom. Daarvoor biedt Cisco de Application-Centric Infrastructure (ACI). Met ACI biedt Cisco een datacenter- en cloudoplossing die inzicht en geïntegreerd beheer biedt van zowel fysieke als virtuele netwerken, allemaal gericht op de performance van applicaties. ACI bestaat uit de Application Policy Infrastructure Controller (APIC), het Nexus 9000-portfolio en verbeterde versies van het NX-OS besturingssysteem. ACI biedt api's die connecteren met OpenStack, Open vSwitch, Open Daylight en andere Layer 4 - Layer 7 switch services.

Intelligent Automation for Cloud

Cisco integreert OpenStack in zijn netwerkoplossingen met onder andere zijn Cisco Intelligent Automation for Cloud. Cisco Intelligent Automation for Cloud vormt een complete oplossing voor cloud beheer, voor het uitrollen van private, publieke of hybride clouds door bedrijven en cloud serviceproviders. Deze nieuwe software biedt een uitgebreide servicecatalogus om elk soort IT-dienst te bestellen en te activeren via een gebruiksvriendelijk selfservice-portal. Integratie van Cisco IAC en Cisco UCS Director biedt de mogelijkheid om snel zowel een virtuele als een fysieke infrastructuur voor cloud toepassingen te realiseren op Cisco UCS en Nexus, of op hardware van derden. Samsom: “Cisco biedt een open programmeerbare infrastructuur met UCS Service Profiles. Dit biedt abstractie en zichtbaarheid voor datacenters. Vergelijk het met een sim kaart als ID voor een smartphone. UCS Service Profile is een identity for a server, een service profile. Hiermee is unified device management mogelijk, rond netwerk, storage en server policy.”

VCE Vblock OpenStack versie

Samsom zegt verder dat Cisco zijn converged infrastructure oplossingen zoals FlexPod, dat met NetApp is gebouwd, ook Red Hat Openstack ondersteuning heeft. “De Cisco-EMC joint venture VCE komt binnenkort voor zijn Vblock ook met OpenStack open source versie.”

WK

Terug naar nieuws overzicht
Software