OpenStack is het fundament voor de cloud
22-09-2014 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

OpenStack is het fundament voor de cloud

Het open-source platform OpenStack is het ideale platform voor service providers, resellers en systeem integratoren die voor hun klanten een private, public of hybride cloud willen bouwen of aanbieden. Dit zegt Alan Clark (foto), vice president van Linux-leverancier SUSE en voorzitter van OpenStack. Hij zei dit tijdens de eerste OpenStack Benelux Conference die door Dupaco Distribution en Fairbanks werd gehouden in ’t Spant! in Bussum.

Volgens Alan Clark ondersteunen steeds meer grote IT-leveranciers OpenStack door hun technologie daarvoor geschikt te maken. OpenStack heeft sinds het tweede kwartaal rond 26 leden, 77 sponsors en 287 supporters. Clark: “Dat zijn hardware, software en services leveranciers zoals HP, IBM, SUSE, Red Hat en Cisco. Daarnaast zijn er bijna 20.000 individuele leden uit 144 verschillende landen, waarvan de meeste leden uit de Verenigde Staten (17.575). Daarna volgen leden uit India, China, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en andere landen. Er zijn wekelijks 225 ‘contributors’ die iets aan OpenStack open source software toevoegen. In 2014 bezochten 1.320.254 miljoen mensen de OpenStack website. Veel bezoekers kwamen uit India, China, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. OpenStack heeft op Twitter meer dan 72.000 volgers.”

Apache

Clark zegt dat OpenStack een duidelijke missie heeft. ”OpenStack gaat om het creëren van een open source cloud computing platform voor private en public cloud providers. Een OpenStack platform is enorm schaalbaar, kent geen limieten in omvang en is eenvoudig te implementeren. Het Object Project van OpenStack heeft een aantal principes. Het is open source. Het bevat een Open Development model waarbij de open code verkrijgbaar is onder de Apache 2.0 licentie. Het heeft een open design proces met onder andere blauwdrukken.”

NFV

OpenStack wordt ondersteunt door enthousiaste groep mensen uit de open community, zoals partners en eindgebruikers vervolgt Clark: “Ze vinden het leuk om aan een groot internationaal project te werken. Ze bouwen daardoor een netwerk en het is goed voor je verdere carrière. Er worden steeds meer boeken geschreven over OpenStack. Zo is er input van een verschillende beroepsgroepen, bijvoorbeeld marketeers die white papers over OpenStack schrijven. Er zijn ook juristen die kaders geven over intellectueel eigendom. Er is een gebruikersgroep die ‘best use cases’ publiceren. Mensen die werken bij telecomleveranciers, carriers en service providers geven hun input over het gebruik van OpenStack met network function virtualization (nfv). Er is ook focus op het gebruik van OpenStack in het bedrijfsleven die we met behulp van marketing en media belichten.”

Clark geeft een aantal adviezen aan ontwikkelaars om mee te doen aan de open source gemeenschap die OpenStack verder aan het ontwikkelen is. “Werk actief mee aan de code. Test het en rapporteer als je een bug vindt. Gebruik open source voor commerciële (IT) projecten. Neem deel aan open source events. Mensen houden van open source, omdat het business oplevert. Zo werken financiële analisten en beurshandelaren met snelle applicaties op basis van een open source infrastructuur.”

Icehouse

Volgens Clark wordt OpenSack steeds meer aantrekkelijk vanwege de vele functies. Zo heeft OpenStack Icehouse, de negende release van de open source software, 350 nieuwe functies voor support van software development, databeheer en schaalbare applicatie infrastructuren. In oktober komt de Openstack Juno release met nfv support voor openstack, live uprades en failure/recovery, containers support, bare metal management, database integratie, NUMA fine tuning, token handling, indentity federation, proof of concept for TDBaaS (Time Series Database as a service) en IMPI support.

Participatie

Clark verwacht dat door de steeds meer functierijke OpenStack meer organisaties het open source platform zullen omhelzen. “Er zijn wereldwijd 506 OpenStack projecten in verschillende branches zoals telco’s, film- en mediabedrijven, overheden, het onderwijs, politie, de maakindustrie, retail, gezondheidszorg, financiële instellingen en makers van consumentgoederen. Er zijn 171 projecten in Noord-Amerika, daarna volgen landen zoals China, India, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. OpenStack is succesvol, vanwege het duidelijke model en participatie van mensen. OpenStack is open voor iedereen. Je kan er echt projecten mee leveren. Dat leidt tot een goede reputatie.”

Bekijk het video interview met Alan Clark hier.

WK

Terug naar nieuws overzicht
Cloud