Veeam Availability Suite v8: minder downtime en minder dataverlies
23-09-2014 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Veeam Availability Suite v8: minder downtime en minder dataverlies

Data en applicaties beschikbaar vanaf iedere locatie en een RTPO (Recovery Point Time Objective) van minder dan vijftien minuten. De 'Always-On-Business' noemen ze dat bij Veeam Software, aanbieder van oplossingen die beschikbaarheid van het moderne datacenter bieden. De Veeam Availability Suite v8 is een betaalbare oplossing die zorgt voor zo min mogelijk dataverlies en downtime. "Om dat te benadrukken hebben we RTO en RPO samengebracht tot RTPO", verklaart regional director Benelux Ronald Ooms.

Altijd en overal toegang hebben tot je mail en applicaties is allang geen overbodige luxe meer, weten ze ook bij Veeam. "Medewerkers willen de mogelijkheid hebben om op ieder moment van de dag te kunnen werken", vertelt Ronald Ooms. "Dat stelt eisen aan de IT-kant. 'Any time, any place, any device.' Vooral de toename van het aantal thuiswerkplekken brengt een enorme uitdaging met zich mee als het gaat om de beschikbaarheid en de beveiliging van de IT-omgeving en de back-up van bestanden. De tijd is voorbij dat we allemaal op een vast kantoor werken met een vaste infrastructuur, waar we allemaal hetzelfde werk doen en dezelfde printer gebruiken. Iedereen werkt overal. Als ik wil, werk ik door tot 8 uur 's avonds, maar dat moet dan wel mogelijk zijn. De IT-afdeling moet dit faciliteren door ervoor te zorgen dat data en applicaties te allen tijde beschikbaar zijn."

Valt een systeem uit, dan willen we zo weinig mogelijk dataverlies en zo snel mogelijk weer aan het werk. Recovery Point Objective (RPO), het dataverlies dat een organisatie of gebruiker in het ergste geval moet accepteren, moet zo laag mogelijk zijn. Hetzelfde geldt voor RTO: Recovery Time Objective. Ook die moet zo beperkt mogelijk zijn. Ooms: "Veel mensen zijn al redelijk in paniek als ze langer dan vijf minuten niet kunnen mailen. Wij hebben RPO en RTO gecombineerd tot Recovery Point Time Objective (RTPO). Hiermee kunnen we met één waarde de hoeveelheid dataverlies en de downtime aangeven."

“Er zijn oplossingen die het nulpunt benaderen of daar zelfs nagenoeg op uitkomen. Real-time replicatie bijvoorbeeld, de off-site oplossing met dubbele storage-oplossingen”, aldus Lodewijk van Klaveren, Manager Channels Benelux van Veeam Software. "Maar zulke oplossingen kunnen veel klanten niet betalen. Hoe minder dataverlies en downtime, hoe duurder de oplossing wordt. In het huidige aanbod zien wij een groot gat tussen wat bedrijven kunnen en willen betalen, en wat noodzakelijk is om de beschikbaarheid van de IT-omgeving te garanderen. De Veeam Availability Suite v8, als opvolger van onze Back-up Management Suite, dicht deze kloof."

Virtualisatie, cloud en storage

De suite combineert de modernste en belangrijkste virtualisatie-, cloud en opslagtechnologieën en integreert met oplossingen van verschillende opslagleveranciers. De nieuwe oplossing van Veeam dicht de kloof in de beschikbaarheid van de IT-omgeving, omdat deze voor alle data en applicaties een RTPO van minder dan vijftien minuten biedt. "De back-ups worden veel sneller uitgevoerd dan met vergelijkbare oplossingen", beweert Van Klaveren. "We willen beide kanten, dus RPO en RTO, terugbrengen tot maximaal vijftien minuten."

“Om continue beschikbaarheid van data en applicaties te garanderen, moet de IT-omgeving zelf ook goed functioneren. Zo niet, dan kunnen er ook geen goede back-ups gemaakt worden,” zegt Ooms. “Daarom zien wij real-time monitoring als een belangrijk onderdeel van availability. Net als capaciteitsplanning en rapportage van de virtuele infrastructuur. Als daar een fout in zit, kun je geen goede back-ups maken en kunnen je systemen en bestanden niet 24 uur per dag beschikbaar zijn. Availability is altijd een combinatie van real-time managen, planning, monitoring en het veilig stellen van je data. Je moet gewoon een goed platform hebben. Anders kan je availability-applicatie nog zo goed zijn, maar dan gaat het alsnog fout."

Vijf pijlers

De Availability Suite van Veeam combineert daarom vijf kernoplossingen: High speed Recovery, Data Loss Avoidance, Verified Protection, Risk Mitigation en Complete Visibility. Ooms: "Dat zijn de vijf pijlers waarmee je data beschermt en de beschikbaarheid garandeert. High Speed Recovery betekent dat een VM binnen een paar minuten gerestored kan worden, in plaats van binnen enkele uren. Dit is een belangrijke feature om de RTO terug te dringen. Met Data Loss Avoidance voorkom je dataverlies, of maak je dat verlies zo klein mogelijk, bijvoorbeeld door iedere tien minuten een back-up te maken in plaats van eens per dag, zoals de meeste gebruikers doen. Met Verified Protection controleer je of de gemaakte back-ups daadwerkelijk functioneren en gebruikt kunnen worden om de VM, of data uit de VM terug te zetten. Risk Mitigation betekent het verlagen van risico’s door op ieder moment je applicaties te kunnen testen in een sandbox, voordat ze in productie genomen worden. Complete Visibility staat voor onze monitoring- en rapportageoplossingen waardoor een compleet overzicht van de IT-omgeving gegarandeerd is.”

Veeam heeft momenteel ruim honderdduizend eindgebruikers. Eindklanten die hun back-up in de cloud willen opslaan, kunnen gebruik maken van Cloud Connect als onderdeel van de nieuwe Availability Suite. Dit biedt kansen voor serviceproviders. "Het grote voordeel is dat eindgebruikers vooraf geen investering hoeven te doen in een off-site infrastructuur", vertelt Van Klaveren, "Ze kunnen rechtstreeks back-ups maken naar een off-site back-up locatie. Cloud Connect is daarmee een uitgelezen mogelijkheid voor serviceproviders om nieuwe klanten te werven."

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Security