Gerard Kemkers beantwoordt 3 vragen over link tussen schaatsen en IT
24-09-2014
Deel dit artikel:

Gerard Kemkers beantwoordt 3 vragen over link tussen schaatsen en IT

Op 2 oktober 2014 vindt het EMC Forum plaats in De Fabrique te Utrecht. Een van de keynote-sprekers is Gerard Kemkers, een van de meest succesvolle schaatscoaches die Nederland ooit heeft gehad en zelf winnaar van een olympische medaille. Datacentered stelt hem aan de vooravond van het EMC Forum vast drie vragen over de link tussen schaatsen en IT.

  1. Schaatsen is een zaak van hard trainen, dikke bovenbenen en doorzettingsvermogen. Welke rol speelt IT in het topschaatsen?

Gezien de ontwikkelingen in andere sporten misschien nog wel te weinig, maar de IT heeft zeker een plaats. De computer is natuurlijk een goede plek voor het bijhouden van statistieken, het schrijven van trainingsprogramma’s en het analyseren van performance in training en wedstrijden. De grootste stap is de laatste jaren gemaakt in de ‘direct feedback’, waarbij er op diverse iPads gelijk door meerdere sporters tegelijk naar eigen trainingsbeelden gekeken kan worden. Schaatsen met sensoren komt ook steeds dichterbij.

  1. De wet van Moore zegt dat de rekenkracht van computers elke twee jaar verdubbelt. Is er een einde aan de prestaties van topsporters?

Ja, dat zou je wel zeggen. In diverse sporten wordt dat nu ook bewezen. Denk aan bijvoorbeeld de atletiek waar men al jaren niet meer aan de internationale records komt. In mijn sport is het einde (gelukkig) nog niet in zicht. Door diverse innovaties, zoals trainingsmethodes, kwaliteit ijs, materiaal(schaats)ontwikkeling, wedstrijdpakken, etc., etc. kunnen er nog steeds stappen gemaakt worden. Waar het kan of gaat eindigen is moeilijk te voorspellen, omdat er meerdere factoren een rol spelen.

  1. Zonder welke technologie en gadgets zou jij je werk niet kunnen uitvoeren?

Nee, dat gaat niet meer! De technologie voegt ook te veel toe om het te laten liggen. Er zijn ondertussen al diverse apps op de markt om bewegingen en data vast te leggen en te analyseren. Er zijn ook nog veel, heel veel ideeën om van alles toe te voegen aan de begeleiding en coaching van sporters. In de topsport zoek je altijd naar beter, verder, sneller, meer, etc. om de volgende progressie te maken. Zaken als camera’s, horloges, iPads, sensoren en apps geven veel mogelijkheden om een stap verder te denken.

Registeer vandaag nog voor het EMC Forum op 2 oktober in Utrecht en luister naar de keynote van Gerard Kemkers of een van de vele andere inspirerende sprekers.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters