Werkbezoek toont Nederland als koploper in digitale economie

25-09-2014 | door: Wouter Hoeffnagel

Werkbezoek toont Nederland als koploper in digitale economie

Een gezelschap van Tweede Kamerleden, hun persoonlijk medewerkers en vertegenwoordigers van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), Google, de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), stichting Dutch Hosting Provider Association (DHPA) en LeaseWeb hebben een werkbezoek gebracht aan EvoSwitch AMS1. Het bezoek vond plaats op dinsdag 23 september.

Nederland beschikt over een sterke en omvangrijke hostingsector, een relatief goed klimaat voor startups in de online sector. Met de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) hebben we daarnaast het grootste internetknooppunt ter wereld. Met het werkbezoek zijn de kamerleden geïnformeerd over de kansen die Nederland heeft in de internationale digitale economie. Bezoekers konden met elkaar van gedachten wisselen over de uitdagingen die er zijn op het gebied van beleid, en wet- en regelgeving en de wijze waarop Nederland voorop kan blijven lopen.

http://executive-people.nl afbeelding

Derde mainport van Nederland
Deelnemers aan het werkbezoek verkregen inzicht in de wijze waarop het internet werkt. Ook werd er gesproken over de rol van Nederland in de internationale context en de impact van wet- en regelgeving op onder andere het vestigingsklimaat en het vertrouwen in de digitale economie. Uit onderzoek van Deloitte dat eind vorig jaar in opdracht van AMS-IX, DHPA, Rabo en ECP werd gepubliceerd, blijkt dat de Nederlandse digitale infrastructuur na Schiphol en de Rotterdamse haven de derde mainport van Nederland is. Ook blijkt het belang van internet voor de Nederlandse economie uit het rapport Global Enabling Trade Report 2014 van het World Economic Forum (WEF). Nederland wordt in dit rapport geroemd voor zijn digitale infrastructuur.

De Nederlandse Digitale-infrastructuursector behoort duidelijk tot de top van de wereld en concurreert met zowel Londen als Frankfurt. Ondermeer het huidige open en neutrale karakter van de Nederlandse markt voor internetdiensten maakt Nederland een aantrekkelijke vestigingslocatie voor bedrijven in de digitale infrastructuursector.

Rondleiding maakt internet tastbaar
Tijdens de rondleiding door het datacenter werd zichtbaar gemaakt wat wetsvoorstellen fysiek betekenen. De aanwezigen werden daarbij meegenomen in de wereld van "Next Generation" Datacenter Infrastructuur.

Terug naar nieuws overzicht