Crisis Oekraïne, Syrië en Irak niet goed voor business (maar er zijn groeikansen)

28-09-2014 | door: Witold Kepinski

Crisis Oekraïne, Syrië en Irak niet goed voor business (maar er zijn groeikansen)

De financiële crisis in Europa is vrijwel over, maar bandhaarden in Oekraïne, Syrië en Irak kunnen een spoedig herstel van economische groei verzwakken. Dit zei Steve Brazier (foto), ceo van marktonderzoeksbureau Canalys, tijdens het Canalys Channels Forum in Cannes.

Volgens Brazier leeft de IT-markt op dankzij channel partners, een betere economie en de erkenning dat de nieuwe pc’s die werken op Intel processors en Windows systemen, desktops en notebooks, een belangrijke 'form factor' zijn. Dat komt door de vervanging van Windows XP systemen. En consolidatie van pc-aanbieders, waarbij Samsung en Sony exit gingen. De channel business groeit in Europa met 8 tot tien procent per jaar.

Migraties naar Windows Server 2013

De cloud business, die vaak direct verkoopt aan eindklanten, heeft de groei van channel business niet kunnen tegenhouden. Volgens Brazier groeide de channel sterk doordat Dell en EMC, die vroeger vooral direct verkochten, nu haast maken om zo veel mogelijk via channel partners te verkopen. Dat biedt gunstige perspectieven voor distributeurs en service providers. On-premise hardware en software is in trek, zo wordt er meer vraag naar servers verwacht door de migratie van Windows Server 2003 naar Windows Server 2013.

Gesnuffel

De IT-business zit in de EMEA-regio in de lift, maar de brandhaarden Oekraïne, Syrië en Irak kunnen roet in het eten gooien, zo waarschuwt Brazier. De toenemende spanningen tussen Rusland en West-Europa doen het ook niet goed. De West-Europese sancties treffen de Russische IT-business. Aan de andere kant zijn er tegenreacties, zoals van China die bepaalde Amerikaanse hardware-leveranciers in de ban doen, nadat NSA-medewerker Snowden meldde hoe de Amerikaanse overheid het wereldwijde internet besnuffelt. Dat leidt ook tot tegenreacties van bevriende naties, zoals in Duitsland en Zwitserland die hun datacenters afschermen tegen buitenlands gesnuffel, onder andere met medewerking van Deutsche Telecom. Apple en Google reageren door standaard encryptie te leveren in hun smartphones zoals Android L en iOS 8. "Bedrijven maken zich zorgen om de beveiliging van hun data en dat is een uitgelezen kans voor channel partners", aldus Brazier. ”Security staat bovenaan het lijstje van een cio.”

Deflatie gevaar

Brazier waarschuwde ook voor mogelijke deflatie in Europa, omdat de prijzen van fruit sterk dalen door de Russische sancties. Verder is Rusland de grootste leverancier van energie aan de EU, en veel datacenters, grootgebruikers van energie, zijn daar afhankelijk van. Meer sancties zouden leiden tot verdere vertraging van economisch herstel in EU-landen. Een zwakke euro kan leiden tot duurdere IT-producten omdat die in dollars zijn geprijsd. Maar aan de andere kant: geen paniek, de euro staat sterker dan tijdens de jaren van financiële crisis, aldus Brazier.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Hardware