'Mensen werken overal'

30-09-2014 | door: Teus Molenaar

'Mensen werken overal'

De werkplek beperkt zich niet tot het bureau. Mensen werken overal. En ze willen niet terug moeten naar kantoor om achter hun pc gegevens in te voeren of te raadplegen. Mobiel werken heeft al veel bedrijven efficiënter gemaakt, zegt Phil Redman (foto), VP Mobile Solutions & Strategy bij Citrix. Precisielandbouw is een mooi voorbeeld, vertelt hij.

Redman is overgevlogen uit Boston (USA) om zijn verhaal te doen tijdens het Citrix Mobility Event dat eind september in de Frabrique te Maarssen zo'n vierhonderd bezoekers trekt. In de sfeer van vergane industriële glorie – van 1963 tot 1996 was hier de mengvoederfabriek UTD actief (mijn vader en oudste broer hebben er nog gewerkt) – verhaalt Redman over de nieuwe vormen van arbeidsprocessen.

Als voorbeeld haalt hij een wijnboer aan in Zuid-Amerika die met Citrix-toepassingen betere wijn weet te produceren. “Zijn mensen gingen vroeger elke dag het veld op om de aarde te beproeven, de druiven te testen op suikergehalte, de vochtregulering te bekijken. En meer van die zaken die van belang zijn voor een volwaardige teelt. Dat schreven ze allemaal op en voerden het in de computer in als ze terug waren op de boerderij. Dat werd dan gecombineerd met de weersverwachting en dergelijke om het teeltplan op te stellen. Allicht dat sommige gegevens niet meer goed leesbaar waren of dat een velletje papier kwijt raakte. Tegenwoordig gaan ze nog steeds elke dag de wijngaard in, maar nu hebben ze een tablet of smart phone bij zich. Ze kunnen alle gegevens rechtstreeks invoeren in het programma waarmee ze werken. Zo kunnen ze in het veld al analyses uitvoeren en meteen actie ondernemen als dat verstandig blijkt. De wijnboer weet nu beter wanneer hij bepaalde meststoffen moet toevoegen, wanneer hij het beste kan oogsten, en dergelijke. Hij levert betere wijn af tegenwoordig. En die levert meer geld op.”
Precisielandbouw. Precies datgene wat de wereld met zijn immer groeiende bevolking nodig heeft. In Nederland is het Programma Precisie Landbouw actief waarbij overheid en landbouworganisaties investeren in mogelijkheden om met minder gif, water en meststoffen toch betere resultaten te halen. Wie de documentatie doorneemt op www.precisielandbouw.eu ziet dat mobiel en draadloos kernbegrippen zijn.

Sensoren
In de nabije toekomst, zo gaat Redman verder, hoeven de belaarsde landarbeiders niet eens meer het veld in om oogsten goed voor te bereiden. “Dan geven sensoren door hoe het gesteld is met de waterhuishouding, voedingsbehoefte en noem maar op. De gegevens gaan draadloos naar een computer die de analyses uitvoert; en eventueel automatisch apparatuur in het veld aan het werk zet om bijvoorbeeld water te irrigeren. Of om bepaalde meststoffen toe te voegen. Misschien zelfs om een bestuurderloze oogstmachine aan het werk te zetten.”
Dan gaan er veel data door de lucht. Is het systeem daar wel op ingericht? “Ja, het gaat wel om veel gegevens, maar het zijn allemaal kleine pakketjes. Dat vereist nauwelijks enige bandbreedte. Je kunt dat met de huidige apparatuur en software al toepassen”, meent Redman.

Medaille
Niet alleen landbouwers zijn gebaat bij deze technologie. “Eigenlijk heeft elk bedrijf wel iemand die 'buiten' werkt of veel onderweg is. Denk aan ziekenhuizen. Er zijn artsen die in meerdere hospitaals werken. Die willen niet steeds op een andere werkplek andere apparatuur gebruiken. Ze willen hun eigen tablet overal kunnen benutten, en overal bij hun gegevens kunnen komen. Dergelijke toepassingen hebben wij ook ondersteund.”
Maar elke medaille heeft natuurlijk twee zijden. Mobiliteit levert efficiëntie in de bedrijfsvoering, maar geeft de IT-afdeling kopzorgen. Hoe beheer je al die apparaten die steeds meer kunnen en kleiner worden, waardoor ze zo makkelijk kwijt raken. Inclusief alle gegevens die erop staan.

Secure e-mail
Nu veert Redman op, want dat is nou precies waar zijn bedrijf furore mee maakt. Niet met het beveiligen van apparaten, maar van de gegevens, want uiteindelijk gaat het om data, niet om het ijzer. Hij vertelt dat Citrix het enige bedrijf is dat in het Gartner leiderschapsquadrant staat van zowel Enterprise Mobility Management, Enterprise File Synchronization en Application Delivery Controllers.


Neem e-mail. “Veel organisaties nemen niet de e-mail die wordt bijgeleverd bij de mobiele apparatuur, maar schakelen over op onze Secure E-mail. Het mag dan wel zo zijn dat veel jongeren niet meer mailen, maar bijvoorbeeld Facebook of Whatsapp gebruiken; als zij van de universiteit komen en een baan krijgen, leren ze met e-mail om te gaan. Tot nu toe veranderen de bedrijven de jongeren en niet andersom”, lacht hij.
Want het gaat niet alleen om het versleutelen van gegevens, het gaat er ook om dat er tijdens het transport van de versleutelde data niks mis gaat. Citrix is groot geworden met het virtualiseren van applicaties en 'transportbeveiliging'. “Mobiliteit zit in onze genen”, verklaart Redman het succes van de onderneming.
85 Procent van de omzet van het laatste jaar bij Citrix is toe te schrijven aan secure e-mail en bestandsdeling.

Behoeften
Voor partners kan het een zinvolle weg zijn om zich verticaal te specialiseren (landbouw, zorgsector, zwaailichtsector, professioneel onderhoud, enz.), maar belangrijker vindt Redman het dat resellers in staat zijn de behoefte van een organisatie in kaart te brengen. “Mobiliteit is niet een product, maar een oplossing. En er zijn altijd meerdere mogelijkheden. Partners moeten in staat zijn de beste oplossing voor een klant te leveren. Wij verkopen een oplossing, geen technologie.”
Om er nog aan toe te voegen dat niet alles beveiligd hoeft te worden. “Daar ligt ook een taak voor onze partners: helder kunnen maken wat belangrijk is om verborgen te blijven en daar een passende regeling voor te treffen. Veel mensen gebruiken hun smart phone en/of tablet zowel voor het bedrijf als privé. Dan moet je sandboxing toepassen. Dat scheelt ook weer werk voor de IT-afdeling, want die hoeft dan alleen maar de bedrijfsdata zeker te stellen. Zoals je ziet, is er genoeg te doen voor onze partners, want de efficiëntie die mobiliteit geeft, lonkt steeds meer nieuwe klanten.”

Terug naar nieuws overzicht
Hardware