Redactie - 02 oktober 2014

De kracht van agile softwareontwikkeling voor channel

We zijn de laatste jaren dood gegooid met termen als agile en flexibele softwareontwikkeling. Veel ISV’s zijn inmiddels zo gewend aan dit jargon dat deze begrippen nauwelijks nog betekenis voor hen hebben. Toch is dit zonde, want als er een ontwikkeling is waar zij zich zo snel mogelijk op moeten gaan richten dan is het wel agile softwareontwikkeling.

Het belangrijkste voordeel van agile softwareontwikkeling is dat het ontwikkelaars in staat stelt om te werken met een cloud, on-premise of hybride omgeving. Ook stelt het hen in staat om applicaties te laten draaien op verschillende platformen. Ontwikkelaars willen niet meerdere ontwikkelplatformen in hoeven zetten, maar willen binnen één platform over alle ontwikkeltools beschikken die zij nodig hebben.

Er zijn twee drijvende krachten achter de snelle opkomst van agile binnen channel:

1) Er is steeds meer vraag naar niche toepassingen die zijn gebouwd voor zeer specifieke bedrijfsprocessen.
2) De manier waarop updates worden uitgerold is de afgelopen jaren sterk veranderd. In het verleden werden patches en updates periodiek beschikbaar gesteld terwijl dit tegenwoordig een doorlopend proces is.

Vroeger was het nog lastig om diversiteit en flexibiliteit te combineren bij het ontwikkelen van software. Met de komst van nieuwe applicatieontwikkelplatformen hebben ontwikkelaars nu toegang tot een breed scala aan instrumenten om softwaretoepassingen te ontwikkelen. Bedrijven die deze aanpak omarmen zijn uiteindelijk ook beter in staat om applicaties te ontwikkelen die qua gebruikerservaring en functionaliteit beter aansluiten bij de wensen van de eindgebruiker. Zij willen immers applicaties ontwikkelen die een cruciaal onderdeel uitmaken van het bedrijfsproces van hun klant.

Applicatieontwikkeling heeft de afgelopen tien jaar een lange weg afgelegd. In deze periode zijn de technologische mogelijkheden enorm toegenomen en dit heeft er voor gezorgd dat bijna iedere organisatie ook zijn eigen unieke aanpak heeft ontwikkeld. Nu er meerdere platformen zijn waarvoor je applicaties kunt ontwikkelen en meerdere ontwikkelomgevingen die je hiervoor kunt gebruiken, is de grootste uitdaging om het ontwikkelproces zo in te richten dat het aansluit bij de huidige levenscyclus van een applicatie. En bovendien geschikt is om ook het ontwikkelen van niche toepassingen te ondersteunen, waar ISV’s toch vaak mee te maken hebben.

Tegenwoordig zijn applicaties niet alleen ontwikkeld in de cloud, maar vaak zelfs specifiek bedoeld voor gebruik in de cloud. Hoewel dit snellere vernieuwingen mogelijk maakt, wat aansluit bij de verwachting van veel eindgebruikers, kan dit ten koste gaan van traditionele softwareontwikkeling. Binnen de meeste organisaties is nog behoefte aan on-premise toepassingen en daarom is het van belang om te werken met een ontwikkelplatform dat een hybride aanpak ondersteunt.

De laatste jaren worden er steeds meer niche applicaties ontwikkeld. In het verleden werd er nog vaak geprobeerd om zoveel mogelijk functionaliteit in een applicatie te stoppen met een applicatie die niet goed functioneerde als resultaat. Tegenwoordig is er veel meer aandacht voor het ontwikkelen van kleinere apps die inspelen op hele specifieke behoefte of taak, op een gebruiksvriendelijke manier voor de eindgebruiker.

Bij het ontwikkelen van mobiele applicaties zal deze benadering ook steeds vaker toegepast worden. Zeker omdat de verwachtingen van eindgebruikers blijven veranderen. Deze trends gaan hand in hand met de opkomst van agile softwareontwikkeling en zal ISV’s in staat stellen om oplossingen te ontwikkelen die de manier waarop klanten werken volledig zal veranderen.

Door Kimberly King, Vice President Global Partners en Channels bij Progress Software

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!