Witold Kepinski - 04 oktober 2014

Toestelblokkering moet smartphonedievengilde buitenspel zetten

In de strijd tegen straatroof van smartphones zetten het ministerie van Veiligheid & Justitie en de telecomsector gezamenlijk in op toestelblokkering. Minister Opstelten heeft de Tweede Kamer vandaag ge?nformeerd over de voordelen van toestelblokkering. Met technologie in de smartphone zelf is het eenvoudig om een gestolen toestel op afstand terug te vinden, te wissen en te blokkeren. De voorlichting 'maak je smartphone BoefProof' moedigt de gebruiker aan om de smartphone waardeloos voor dieven te maken. 

Om gebruikers te informeren en op te roepen om hun smartphone voor dieven waardeloos te maken, start de telecomsector deze maand in samenwerking met het ministerie van Veiligheid & Justitie de voorlichting 'maak je smartphone BoefProof'. BoefProof maken is eenvoudig te doen met een vinkje in de instellingen van de telefoon. Als klanten hulp nodig hebben, kunnen ze in telecomwinkels, via online fora en bij de klantenservice van de providers voor hulp terecht. Daarnaast zullen klanten via nieuwsbrieven ge?nformeerd worden.

De website www.hier-waak-ik.nl/boefproof geeft een overzicht hoe bij Android, Apple, Samsung, Sony Xperia en Windows Phone de functie eenvoudig ingesteld kan worden.

Anti-diefstalfunctie

Gebruikers zelf hebben het grootste belang dat hun toestel waardeloos wordt na diefstal. Een toestel is immers al snel vele honderden euro's waard. Het is niet voor niets een waardevolle prooi voor een dief. De gebruiker zelf kan er eenvoudig voor zorgen dat een gestolen smartphone waardeloos en onbruikbaar wordt.

De meeste smartphones hebben een anti-diefstal ('vind mijn mobiel') functie waarmee de gebruiker zijn smartphone op afstand kan terugvinden, de data kan wissen en het toestel kan blokkeren. Die smartphones kunnen niet meer door dieven teruggezet worden naar de fabrieksinstellingen. Daarmee worden gestolen smartphones onverkoopbaar. De functie voorkomt ook dat de dief bij foto's, contacten, mail en documenten kan.

Toestelblokkering

Toestelblokkering is een effectief instrument in de aanpak tegen straatroof en diefstal van smartphones. De ministers van Veiligheid & Justitie en Economische Zaken hebben samen met de telecomsector en smartphone-fabrikanten onderzocht of toestelblokkering een alternatief kan zijn dat sneller kan worden ingevoerd en effectiever is dan IMEI-blokkering, waarbij een toestel alleen op het netwerk van een telecomaanbieder wordt geblokkeerd. De voordelen van toestelblokkering ten opzichte van de IMEI-blokkering zijn:

Toestelblokkering werkt, in tegenstelling tot IMEI-blokkering, wereldwijd;
Toestelblokkering maakt het toestel ook onbruikbaar voor wifi en offline gebruik;
Op de nieuwe typen of versies van smartphones is de technologie van toestelblokkering reeds beschikbaar en wordt met de komst van nieuwere typen steeds robuuster en eenvoudiger te bedienen;
Met de samenwerking is er een goede basis voor een gezamenlijke succesvolle aanpak van een maatschappelijk probleem door overheid, telecomproviders en belangrijke smartphone-producenten.

WK

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!