Wouter Hoeffnagel - 05 oktober 2014

ACM roept op misstanden rond ICT-aanbestedingen te melden

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept op informatie over concurrentievervalsing rond overheidsaanbestedingen voor ICT-diensten te melden. ACM richt zich met zijn oproep op zowel burgers, bedrijven, overheden, directeuren, werknemers, ambtenaren als zzp-ers.

ACM doet onderzoek naar mededingingsproblemen in de ICT-sector en doet onderzoek hiernaar. Het onafhankelijke onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Aanleiding voor het onderzoek is een uitzending van Zembla, waarin bleek dat een inlichtingenofficier in 2009 vanuit Kamp Holland in Uruzgan, Afghanistan informatie over ICT-systemen van Defensie heeft doorgespeeld naar zijn werkgever Ordina.

Algemene lessen trekken
Ministerie van Defensie Hennis-Plasschaert liet als reactie op de uitzending aan de Tweede Kamer weten te willen onderzoeken welke algemene lessen Defensie uit de zaak kan trekken. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de betrokkenheid bij aanbestedingen van medewerkers die banden hebben met leveranciers.

Zembla heeft e-mailverkeer tussen de inlichtingenofficier en zijn werkgever overhandigd aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Deze e-mails zijn inmiddels in handen van de ACM. ACM vraagt burgers, bedrijven en ambtenaren nu dus eventuele extra informatie over concurrentievervalsing door te spelen.

Contact met ACM
Er zijn drie manieren om ACM te informeren, afhankelijk van de situatie van de melder:

  • Rechtstreeks: bel 070 - 722 2000 (kies optie 2) of stuur een e-mail naar info@acm.nl
  • Anoniem: bel de inlichtingeneenheid van ACM op 070 - 722 2500

Bij deze manier van melden staat de anonimiteit van de melder voorop. Meer informatie is te vinden op: Anoniem melden

  • Als uzelf (of uw onderneming) mogelijk betrokken bent bij een kartel dan kunt u clementie aanvragen: bel het Clementiebureau van ACM op 070 - 722 2302 of stuur een e-mail naar: clementie@acm.nl

Door clementie aan te vragen kunt u (of uw onderneming) immuniteit verkrijgen en een eventuele boete kan lager uitvallen. Meer informatie is te vinden op: Clementieverzoek

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!