Wouter Hoeffnagel - 06 oktober 2014

Nationale DenkTank: 'Big data kan Nederland 45 miljard euro opleveren'

Big data biedt grote kansen voor Nederland. De technologische ontwikkeling kan Nederland maar liefst 45 miljard euro opleveren. Vooral sectoren als gezondheidszorg, mobiliteit, infrastructuur en het sociale domein kunnen aanzienlijk profiteren van big data.

Dit blijkt uit onderzoek van de Nationale DenkTank, een netwerkorganisatie die de samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen wil bevorderen. De Nationale DenkTank ondervroeg in totaal 300 experts over de kansen die big data schept voor Nederland.

Sneller diagnoses stellen
“Zo kan de informatie uit miljoenen geanonimiseerde patiëntendossiers er bijvoorbeeld voor zorgen dat artsen sneller een accurate diagnose kunnen stellen. Door het uitwisselen van informatie kunnen de verschillende vervoerders een optimaal reisadvies van deur tot deur aanbieden,” zegt Marieke Doelman, deelnemer aan de Nationale DenkTank 2014. “En kan op basis van je gegevens een betere match worden gemaakt in de vacatures die je te zien krijgt.”

Big data leidt echter ook tot zorgen. “Opvallend aan de onderzoeksresultaten is bijvoorbeeld dat 76% van de Nederlanders aangeeft bezorgd te zijn over hun privacy, maar dat nauwelijks de helft daarvan ook daadwerkelijk actie onderneemt door bijvoorbeeld hun privacy-instellingen aan te scherpen”, aldus Doelman. “Het is belangrijk dat we het maatschappelijk debat hierover aangaan, om zo met zijn allen tot antwoorden te komen op de ethische vraagstukken die over dit onderwerp leven.”

Cultuuromslag
Dit maatschappelijk debat moet uiteindelijk leiden tot een cultuuromslag, die noodzakelijk is om te kunnen profiteren van de kansen die big data biedt. Het gaat hierbij om kansen op zowel individueel niveau als voor organisaties. “Uit de gesprekken die wij hebben gevoerd met experts op het gebied van Big Data blijkt dat bij veel organisaties geen innovatiecultuur bestaat. Dit is een groot probleem, omdat op die manier geen nieuwe toepassingen kunnen worden ontwikkeld,” aldus Doelman. “Een ander probleem is dat er te weinig talent in Nederland is om Big Data analyses te maken, er worden simpelweg te weinig mensen voor opgeleid.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!